Magazin Putovanja

Novac srpskih turista od neostvarenih aranžmana u Grčkoj tamo i ostaje do 2022?

Nacionalna asocijacija turistickih agencija Srbije (JUTA) u narednim danima pokušaće da izvrši pritisak na grčku ambasadu i resorno ministarstvo ubedi da turističkim radnicima iz Srbije omogući da sa PCR testom uđu u Grčku i sa svojim poslovnim partnerima pokušaju da nađu rešenje za nerealizovana, a već uplaćena, putovanja srpskih državljana u tu zemlju.

Direktor Nacionalne asocijacije Aleksandar Seničić kaže za Tanjug da je cilj da se dobiju vaučeri koji će biti garancija da su Grci dobili novac i da će građani dobiti novac koji su uplatili, prenosi portal eKapija.

Do 15. marta za celu Evropu uplaćeno je oko 150 miliona evra, a 90 odsto aranžmana nije realizovano, dok je najveći deo novca, oko 90 miliona evra avansa za ovu godinu otišlo na Grčku.

“Novac smo prebacili partnerima, a gotovo ništa nije realizovano, imamo bojazan, Grci sve češće pomnju da će sredstva vrati tek 2022. godine, bez obaveze da plaćene aranžmane odrade sledeće godine”, rekao je Seničić i naglasio da je zato cilj da predstavnici agencija razgovaraju sa grčkim partnerima.

Seničić je ocenio da će nam za rešavanje problema verovatno biti portebni razgovori na međudržavnom nivou.

On smatra da bi bilateralnim razgovorima moglo da dođe do rešenja koje bi bilo zadovoljavajuće i za građane i za agencije.

Napominje da bi agencije mogle da budu u problemu i naredne godine, ako bi na primer Grci rešili da prodaju aranžmane Bugarima ili nekom drugom.

Dodao je da ne postoji način da “bilo ko natera Grke na sarađanju sa srpskim turističkim agencijama ako imaju drugi plan”.

Seničić dodaje da u celoj priči postoji i drugi problem koji se odnosi na to šta će se desiti ako neko od partnera, između ostalog, propadne ili odluči da proda hotel.

“Moramo da razgovaramo sa resornim ministarstvom i novom Vladom i moramo da nađemo model za sve zemlje, kako da rešimo problem da imamo obećanje da ćemo moći da radimo pod bilo kojim uslovima makar sa PCR testom”, rekao je Seničić.

Seničić je dodao da nema pomaka što se tiče putovanja u Grčku i da očekuje da se to čuje i zvanično.

“Tako se ponašaju cele godine i ne verujem da će se promeniti nešto na temu otvaranja granica”, rekao je Seničić.

Grčka je, podseća, donela propis gde je davaocima usluga, hotelijerima i vlasnicima privatnih kuća omogućila da “novac koji smo mi uplatili ne moraju da vrate, da mogu da ga vrate početkom 2022. godine”.

Izgleda da smo pronašli najgoru turističku agenciju u Novom Sadu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
14 Shares
Share via
Copy link