Magazin

Najčudniji srpski svadbeni običaji kao iz najstrašnijeg horor filma

Naš narod je poznat po neobičnim, a često i bizarnim običajima. Neki su poznati većini javnosti, a neki nas i danas ostavljaju u čudu. Pojedini rituali koji se i dalje praktikuju čak zalaze u sferu bizarnog.

Crna svadba je jedan od takvih slučajeva…

Kada nesrećnim slučajem devojka izgubi svog verenika, ona mu na sahranu dolazi u venčanici. Isto važi i kada je obrnuta situacija, tada mladić dolazi verenici na sahranu u svadbenom odelu. U vlaškom kraju (gde ovakvu sahranu nazivaju crna svadba) ide se korak dalje. Igra se kolo na groblju (kao da je prava svadba) i smatra se da ovaj brak traje godinu dana, nakon kojih (živa) osoba može da nastavi dalje sa svojim emotivnim životom, piše Ljiljana Lazić, a prenosi portal Opanak.

U slučaju da oboje mladih koji su vereni nastrada zajedno, tada porodica izražava poštovanje prema njihovoj ljubavi i prerano ugašenim mladim životima, time što ih simbolički mrtve venčava i sahranjuje jedno pored drugog, nju u venčanici, a njega u svečanom odelu.

U nekim krajevima se mlade devojke (iako nisu bile verene) sahranjuju u venčanici. Veruje se da nevina duša na onaj svet treba da ode u čistom, nevino belom što simbolizuje venčanica.

Ovo zaista nekome može da zvuči bizarno ali za sve postoji objašnjenje tako i za ovo.

Naime u životu čoveka postoje tri važna događaja a to su rođenje, smrt i venčanje. Simboličnim venčanjem pokušava se dovesti u ravnotežu narušeni poredak prema starog religijskom verovanju Slovena da smrt ne dolazi pre venčanja. Sve je usmereno ka tome, da se po tradicionalnim narodnim verovanjima preminulom olakša prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju.

Decenijama postoji legenda u okolini Zaječara koja kaže da se duh mlade koja je poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec ili duh devojke koja se obesila kada ju je ostavio verenik pred samo venčanje, pojavljuje noću na putu kao utvara u venčanici.

U BiH je održano venčanje kakvo svet još nije video

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

211 Shares
211 Shares
Share via
Copy link