Srbija Vesti

Kako je Informer podlo pokušao “da odseče glave” srpskim kamiondžijama u Ukrajini

vucicevic
Printscreen

Današnje izdanje srpskog tabloida Informer moglo je da dovede u opasnost srpske kamiondžije koje su bile pet dana “zarobljene” na granicama Ukrajine sa Rumunijom, Mađarskom i Slovačkom.

Srpski prevoznici zadržani su na granicama, jer su po povratku ka Srbiji prevozili robu iz Rusije i Belorusije.

Informer: Neonacisti optužuju naše prevoznike za špijunažu i krijumčarenje

U svom štampanom izdanju, Informer je naveo da su srpski prevoznici bili izloženi napadima neonacista, kao i da je najdramatičnije bilo na ukrajinsko-rumunskoj granici.

„I dok u kilometarskim kolonama čekaju da se izbave iz Ukrajine, napadaju ih neonacisti koji ih optužuju za špijunažu, krijumčarenje iz Rusije, psuju i prete da će završiti kao Rusi! Zasad se trude da ne paniče, ali već gube strpljenje“, navodi Informer dodajući da je najteža situacija bila na prelazu Đakovo, prenosi Raskrinkavanje.

Foto: Raskrinkavanje/Informer

U ovom tekstu, Informer kao izvore citira dvojicu vozača, Bobana Pejića, dok su drugog vozača potpisali samo imenom – Vladimir. Kao dokaz je priložen skrinšot poruke sa nepoznatim licem, a neonacisti se ni u jednoj prepisci ne spominju.

Vozači demantovali pisanja Informera, kažu da su njihove izjave potpuno pogrešno interpretirane

Međutim, “zarobljeni” vozači su demantovali pisanja srpskog tabloda, navodeći da se ukrajinski carinici ljubazno ophode prema njima, a da od nekakvih neonacista nema ni traga.

Upravo Boban Pejić i njegov kolega Vladimir Zečević su u direktnom uključenju u program televizije Nova opovrgli tvrdnje Informera.

– Informer proba da nam odseče glavu, on pre bilo koga drugog. Ono je bruka i sramota. Zašto pišu onako kad još niko se nije oglasio da ima neki žestok problem osim što nas drže i ne puštaju nas? Ne znam zašto pišu tako – izjavio je Zečević za Novu S.

Citirani Pejić je objasnio da je tokom jučerašnjeg dana zaista telefonom dao izjavu za Informer. Međutim, tabloid je zloupotrebio njegovu izjavu u kojoj je naveo da imaju dovoljno hrane, vode i dobro opremljenu prodavnicu, dok čekaju dalji prolaz. Dodao je da nisu doživeli nikakve pretnje i da nemaju takvih problema.

Kamiondžije su situaciju opisale kao neizvesnu, a zbog toga što prevoze robu iz Rusije i Belorusije, nisu znali da li će im ona biti konfiskovana.

– Obrazloženje je da je roba u kamionima ruskog porekla i da zbog toga ne možemo da idemo. Imamo neke pomake, rečeno nam je juče da treba da prikupimo dokaze da su naše firme kupile tu robu i da su je platile. Mi u koloni trenutno na tome radimo, prikupljamo ugovore o kupovini odnosno prodaji te robe između ruskih i srpskih firmi i SWIFT potvrde da je roba plaćena –  naveo je Pejić za Novu S.

Nedostatak lekova je najveći problem

Njegov kolega je naveo da je najveći problem nedostatak lekova, koji su neophodni vozačima.

– U koloni imamo kolege koji zavise od nekih lekova. Tim ljudima je lekova nestalo ili je na izmaku, to je isto jedan od problema osim što nas ne puštaju. Nemamo kome ovde da se obratimo za pomoć izuzev Srbije ali nemamo kako da im pomognemo da im lekove neko dostavi – izjavio je Zečević.

Njegov kolega Pejić dodao je da su Rumuni sa druge strane granice organizovali punkt za pomoć i predlaže nadležnima iz Srbije da dostavi neophodne lekove do tog punkta, pa da oni pokušaju nekako da ih preduzmu.

U međuvremenu je prevoznicima je konačno obezbeđen prolaz na prelazu Đakovo, posredovanjem Ministarstva saobraćaja i ukrajinske ambasade u Beogradu. Međutim, i dalje je nepoznata sudbina četvorice vozača koji su za Rusiju krenuli preko Poljske, ali su umesto preko Belorusije zalutali na teritoriju Ukrajine.

Izvor: Raskrinkavanje.rs

Ukrajinci pustili srpske kamiondžije koje su 5 dana držali na granici

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
Share via
Copy link