Svet Vesti

Ukrajinci pustili srpske kamiondžije koje su 5 dana držali na granici

Foto: Marko Jovanović/Privatna arhiva

Srpskim prevoznicima, koji su kao kolateralna šteta ukrajinsko-ruskog konflikta bili zaglavljeni na granici Ukrajine sa Rumunijom, konačno je omogućen prolaz za Srbiju.

Naši kamioni su prevozili robu za Rusiju ili Belorusiju, ili u obrnutom pravcu, robu iz tih zemalja za Srbiju.

Problem za vozače kamiona nastao je nakon što je Srbija odbila da uvede sankciji Rusiji, te ih ukrajinski graničari nisu puštali da napuste zemlju, percipirajući ih kao „prijatelje Rusije“.

Međutim, nakon pet dana čekanja na ukrajinsko-rumunskoj granici, prevoznicima je konačno obezbeđen prolaz posredovanjem Ministarstva saobraćaja i ukrajinske ambasade u Beogradu, izjavio je za Euronews Srbija Neđo Mandić, predsednik Udruženja za međunarodni transport.

Oko 50 prevoznika sa kamionima sa srpskim tablicama danima su bili „zarobljeni“ na graničnom prelazu Đakovo.

– Ministar Tomislav Momirović je danas dogovorio sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem da se ovaj problem reši. Iz ministarstva saobraćaja su nas obavestili da je prelaz za srpske vozače konačno odblokiran, a i sa terena smo dobili potvrdu da su četiri kamiona krenula ka Srbiji. Pošto ih ima mnogo, potrajaće postupak, dok svi ne pređu na teritoriju Rumunije – rekao je Mandić.

Mandić je napomenuo da je zasad nepoznata sudbina četvorice vozača koji su za Rusiju krenuli preko Poljske, ali su umesto preko Belorusije zalutali na teritoriju Ukrajine. Dodao je da su u Ukrajini nekoliko dana, kao i da se očekuju pregovori kako bi im se obezbedio bezbedan povratak.

Izvor: Euronews Srbija

Da vas šlepam za Rusiju? Ukrajinac ponudio pomoć Rusima koji su ostali bez „čorbe“ (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link