Magazin Srbija

Maslac pod katanac: Marketi stavljaju „zujalice“ na hranu, pastu za zube i naše dostojanstvo (FOTO)

Puter zujalice
Foto: Facebook / Udruženje potrošača Efektiva

Ekonomska kriza i vrtoglavi rast cena su odavno postali svakodnevica za građane Srbije, pa su mnogi došli u situaciju da se zadužuju kako bi mogli da nekako preguraju do kraja meseca i skrpe kraj sa krajem.

Odlazak u supermarket većini zadaje glavobolju, pošto treba nekako rešiti jednačinu „kako da ne potrošim više od dve crvene a da kesa ne bude poluprazna“, a koliko nam dobro ide, nije retkost da neko i prezalogaji u prodavnici prilikom obilaska rafova.

Naravno, svi znamo da su neki luksuzni proizvodi, poput finih žestokih pića, odavno obezbeđeni tzv. „zujalicama“  kako bi se sprečila krađa, ali kako nam kupovna moć opada, očito da su prodavci shvatili da treba osigurati i neke jeftinije artikle.

Izgleda da se pojam luksuza za srpski džep itekako promenio, pa tako u srpskim marketima sada „zuje“ i tunjevina, pesto sos, puter, brijači i pasta za zube, a novina je što je jedan lanac čak počeo da stavlja i mini magnete ispod etiketa mlevenog mesa!

„Propast jednog naroda“

Poslednji proizvod na kojem se pojavila zaštita od krađe je puter.

Kako je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva, u poznatom marketu „pod ključem“ je nekoliko vrsta putera, prenosi Nova.

Tako se ovaj proizvod, čija cena prelazi i 450 dinara, zavisno od gramaže i proizvođača, sada nalazi u specijalnoj kutiji.

Sudeći po komentarima, pojedini potrošači su neprijatno iznenađeni ovakvim potezom trgovaca, te smatraju da ova fotografija pokazuje „propast jednog naroda“, te da će i hleb uskoro imati zujalicu.

S druge strane, pojedini smatraju da je ovakav potez logičan, s obzirom na to da se puter „već neko vreme krade“, a pritom zaposleni u marketima iz svog džepa moraju da nadoknade svaki manjak.

Tunjevina i pesto sos – odavno luksuzni za srpski novčanik

Međutim, i pre „zaštite“ putera, „zaključani“ su još neki proizvodi, kao što su tunjevina, pesto sos i pasta za zube.

Tako je letos na Tviteru osvanula fotografija tunjevina koje imaju zujalice, a koje su tada koštale po 347 i 388 dinara.

Inače, ovi proizvodi sada koštaju drastično više – po 440 i 520 dinara.

Takođe, u septembru se na istoj društvenoj mreži pojavila fotografija pesto sosa, koji je tada koštao 540 dinara.

Tegla ovog proizvoda tada se nalazila u posebnom pakovanju, istom kao ono u kome se trenutno nalazi puter.

Da se ovakvi sistemi protiv krađe koriste za proizvode koji su skupu, pokazuje činjenica da je u septemrbu ovaj proizvod koštao 540, a sada košta još više – 595 dinara.

Ni pranje zuba više nije za svakog

Možda i najveće iznenađenje od svih zaključanih proizvoda jeste pasta za zube.

U oktobru su se pojavile fotografije iz poznatog lanca marketa, na kojima se vidi da su zaključane skuplje paste, čije se cene kreću oko 600 dinara, ali i one koje su bile na popustu.

Paste za zube
Foto: Privatna arhiva

Tako, kada potrošač želi da kupi neki od proizvoda u specijalnim kutijama, postupak je isti kao i sa zujalicom – na kasu nosi proizvod u kutiji, koju na kasi otključava prodavačica.

Priča o ekonomskom tigru je odavno izanđala, čak je ni predsednik više ne spominje, a kad bi povukli paralelu sa nazivom čuvenog filma „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, u srpskoj verziji paralelne stvarnosti mogla bi da glasi – „Ekonomski tigar, skriveni klošar“.

Izvor: Nova

Ekonomski tigar ogladneo, ljudi kradu po jedno jaje iz kutije da preguraju dan (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

299 Shares
299 Shares
Share via
Copy link