Magazin Novi Sad

Naprednjački istoričar iz Novog Sada ukrao tuđi doktorski rad i predstavio ga kao svoje delo

Srdjan-Graovac
Foto: Printscreen/ TV Pink

Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada, najvećem delu javnosti je najpoznatiji po tome što je njegov portparol Predrag Rajić veoma čest gost na televizijama Pink i Hepi.

Članovi centra su uglavnom “nezavisni” analitičari naklonjeni Srpskoj naprednoj stranci i njenom vođi Aleksandru Vučiću.

Jedan od analitičara ovog Centra je i izvesni istoričar Gradimir Banković, koji je na “fantomskom” konkursu iz ekologije dobio 350.000 dinara.

Nova “zvezda” Centra, Srđan Graovac

Pre više od godinu dana, 7. decembra, naučni saradnik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom i temom „Jovan Ristić: biografija državnika“

U Kulturnom centru Novog Sada u periodu od 28. septembra 2021. godine do 26. novembra održana su tri predavanje o liku i delu Jovana Ristića, čoveka koji uz Iliju Garašanina i Nikolu Pašića pripada najvećim državnicima Srbije 19. veka. Ristić je bio osnivač i vođa Liberalne stranke.

Predavač u KCNS je bio master istoričar Srđan Graovac, inače predsednik Upravnog odbora Centra za društvenu stabilnost.

Još “liberalnije”, u svojim izlaganjima na tribinama KCNS, Srđan Graovac je od reči do reči recitovao čitava poglavlja doktorskog rada i javno predavanje predstavio kao sopstveno istraživanje. Najegzaktnije je reći, Graovac je reprodukovao disertaciju u formi “audio knjige”.

Kako je u svojoj govoranciji naveo, bilo je potrebno “malo istraživanja” da bi se zaključilo da Ristić godinu svog rođenja na autobiografiji iz Hajdelberga nije lažno prijavio.

“Malo istraživanja” zapravo znači da je dotični iskoristio elektronsku verziju doktorske disertacije koja je javni dokument. Pritiskom na “preuzmi” Graovcu se pred očima našao čitav svet otkrivenih informacija o Ristiću koje srpska istoriografija nije uspela da ustanovi 150 godina. Na to je ukazao čovek koji je disertaciju i pisao i odbranio:

– Na proučavanju Ristićevog lika i dela radim od 2012. godine, te iza tog mog naučnog bavljenja stoji rad od devet godina uz korišćenje relevantnih neobjavljenih i objavljenih izvora kao i literature na srpskom, engleskom, nemačkom, ruskom i francuskom jeziku – napisao je autor disertacije u tekstu koji je objavio Danas i naveo kako se Graovac na taj način okoristio.

On je poručio da od KCNS, koji je Graovcu dao medijski prostor i nagrađuje ga lepim honorarima da tuđe radove predstavlja kao svoje – traži da se javno ogradi od stručnosti gospodina Srđana Graovca i da ukloni video-zapise sa zvaničnog Youtube kanala koji su gotovo potpuno bazirani na tekstu njegove disertacije.

Na zvaničnom Youtube kanalu KCNS-a, pre objavljivanja ovog teksta, pomenutih video-zapisa nema.

S Vučićem pod ruku a Danila brani

Takođe, gospodin Graovac ne štedi reči da “objektivno analizirajući” javno iskaže naklonost i iskoristi svaku priliku da bi se dodvorio predsedniku Vučiću. Ovako je to pisao Alo početkom oktobra.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ističe gotovo nikakvu reakciju i osudu napada na prostorije SNS od strane sina Bore Novakovića, pa čak i relativizaciju slučaja kao jedan opasan presedan gde deo javnosti s jedne strane kritikuje sve što se tiče vlasti, predsednika, njegove porodice, a druge osude nema:

– Namerno kažem dela javnosti, civilnog sektora jer od dela tih poltičkih stranaka to i ne očekuje. Nikada taj deo javnosti nije uzeo u zaštitu sina predsednika Srbije Danila koji pritom nikoga nije napao, a trpi svakodvnekako napade u opozicionim medijima tako na društvenim mrežama. Kako objasniti da umesto da osude čin Nikole Novakovića? Narodna stranka ga opravdava a samo dan kasnije Bojan Pajtić, inače profesor pravnog fakuleta, podstiče na dalje napade kao i ulične sukobe. Čini se da je na delu opasna situacija da u borbi za vlast biti sve dozvoljeno – naglasio je Graovac i dodao da deo opozicije koristi napad Nikole Novakovića na prostorije SNS kako bi mogli da situaciju iskoriste za dalji napad na predsednika i njegovu porodicu i decu, preneo je tada Alo.

Veoma objektivno.

Suštinski, istoričar, analitičar Graovac ništa se ne razlikuje od većine političkih analitičara u Srbiji, koji su zapravo udvarači i sluge SNS-ovske vlasti.

Po potrebi, oni su tu i kao “vatrogasci” i “piromani” kreirajući sliku u široj javnosti onako kako to vlasti odgovara u datom trenutku.

Srđan Graovac za sve to je i nagrađen. U aprilu ove godine, Graovac je postavljen u Savet Filozofskog fakulteta u Novom Sadu da bi glasao za smenu rektora Univerziteta, što je mesec dana kasnije i učinio.

Raskrinkava i „podle planove“ Bošnjaka i Albanaca

Gostujući po raznim režimskim medijima, “nezavisni” analitičar Srđan Graovac upražnjava zapaljivu retoriku, a svojim izjavama pretežno podstiče nacionalističke tenzije.

– Mi smo svedoci podgrevanja situacije u BiH, koje je najverovatnije najava nekih dešavanja koje slede sledeće godine, čuveno prepakivanje BiH. Bošnjaci imaju svoju strategiju i Bakir Izetbegović kao njihov vođa jasno je promovisao tu strategiju, a to je unitarna BiH – kazao je Graovac gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije krajem novembra.

Objašnjavajući dalje on je rekao:

– Pod jedan je insistiranje da se u Srebrenici desio genocid. Analogno tome, ako se u Srebrenici desio genocid, odgovoran je onaj ko je to počinio, a to je Republika Srpska, što znači da nju kao genocidnu tvorevinu treba ukinuti – “objasnio” je Graovac.

Ništa gore dotični gospodin ne izjavljuje ni u smislu dijaloga Srbije i Kosova, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani:

– I jedno i drugo imaju isti cilj i samo će jedno sa drugog prebacivati odgovornost kada je u pitanju pritisak međunarodne zajednice da sednu za pregovarački sto sa Beogradom. Kao što su Tači, Haradinaj i Isa Mustafa uvek mislili isto, da je Kosovo nezavisno i da od Beograda treba da dobiju samo međunarodno priznanje, tako će to misliti i Vjosa Osmani i Aljbin Kurti – rekao je on za Tanjug krajem novembra.

Dodao je da Aljbin Kurti nije čovek dijaloga i pregovara i da će ako i bude učestvovao u pregovorima, to uraditi pod pritiskom međunarodne zajednice – a da se Vjosa Osmani po pitanju stava ne razlikuje mnogo od Kurtija.

Dakle, opstrukcija dijaloga, već čuvena SNS mantra.

Na kraju, Srđan Graovac zapravo ne govori ništa novo – ponavlja ustaljene fraze SNS-ovaca i podmuklo nameće tezu kako su sve prilike okrenute protiv Srbije.

Identičan šablon koji koriste i naprednjaci da bi se predstavili kao žrtve i velikomučenici – koji će od jutra do pre Dnevnika na RTS-u savladati sve neprilike i već do uveče biti veliki pobednici i heroji srpskog naroda.

Srđan Graovac, kao neko ko je iskoristio tuđi doktorat, biflao rečenice napamet, koje su iste konstrukcije kao u disertaciji – potpuno obesmišljava i svoju ulogu relevantnog istoričara.

A takav postupak “skrivenog” SNS-ovca ga ne lišava odgovornosti i za svaku je osudu.

Siniša Mali baš zapeo da mu priznaju plagirani doktorat, sada mu pomaže sud

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link