Osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti posebno moraju da vode računa o vrsti hrane koju unose u organizam, kako ne bi došlo do zdravstvenih komplikacija. Zato su naučnici sa klinike Sen Mišel u Torontu, sproveli su istraživanje o najboljoj hrani za srčane bolesnike.
Bademi su se pokazali posebno korisnim za ovu grupu ljudi, jer smanjuju nivo „lošeg“ holesterola.
Ovakava ishrana posledično smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
– Svakodnevna konzumacija badema, u porciji od jedne do dve šake, dovodi do smanjenja nivoa holesterola za 9,4 odsto – naglasio je dr Dejvid Džej A. Dženkins, prenosi Index.
Prema drugoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, dnevna konzumacija četiri supene kašike meda, rastvorenog u čaši vode povećava nivo antioksidanata u krvi i tako štiti zdrave ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Stoga je najkorisniji doručak za srčane bolesnike mala porcija badema, ispranihu vodi sa medom.
Pre nego što uključite bademe i med u ishranu, konsultujte se sa lekarom, jer su to namirnice koje mogu izazvati alergijsku reakciju.
Izvor: Index
Dodaj komentar