Magazin Zdravlje

Naučnici otkrili koji je najbolji doručak za srčane bolesnike, ekspresno smanjuje loš holesterol

srčani bolesnici doručak saveti lekara
Foto: Freepik

Osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti posebno moraju da vode računa o vrsti hrane koju unose u organizam, kako ne bi došlo do zdravstvenih komplikacija. Zato su naučnici sa klinike Sen Mišel u Torontu, sproveli su istraživanje o najboljoj hrani za srčane bolesnike.

Bademi su se pokazali posebno korisnim za ovu grupu ljudi, jer smanjuju nivo „lošeg“ holesterola.

Ovakava ishrana posledično smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.

– Svakodnevna konzumacija badema, u porciji od jedne do dve šake, dovodi do smanjenja nivoa holesterola za 9,4 odsto – naglasio je dr Dejvid Džej A. Dženkins, prenosi Index.

Prema drugoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, dnevna konzumacija četiri supene kašike meda, rastvorenog u čaši vode povećava nivo antioksidanata u krvi i tako štiti zdrave ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Stoga je najkorisniji doručak za srčane bolesnike mala porcija badema, ispranihu vodi sa medom.

Pre nego što uključite bademe i med u ishranu, konsultujte se sa lekarom, jer su to namirnice koje mogu izazvati alergijsku reakciju.

Izvor: Index

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ishrana za koju Srbi misle da je posebno zdrava proglašena za najgoru na svetu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link