Balkan Magazin

Srbin sa hrvatskim pasošem greškom upisao sina i seba kao Hrvate, pa tužio Republiku Hrvatsku

srbin sa hrvatskim pasošem evropski sud za ljudska prava tužba
Foto: Freepik

Da se benigne proceduralne greške ponekad mogu pretvoriti u pravu dramu, dokazuju detalji spora Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava. Problemi su nastali nakon što je Srbin sa hrvatskim pasošem greškom upisao sebe i sina kao Hrvate, pritom mešajući pojmove državljanstva i narodnosti.

Tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na porodični život podneo je Srbin s hrvatskim pasošem, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zašto je Srbin tužio Hrvatsku?

On je, kako proizlazi iz saopštenja Evropskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, još 2007. došao u hrvatski konzulat u Njujorku kako bi prijavio rođenje svog sina.

Pomešao je, stoji u tužbi, pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obe rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati, prenosi N1.

Želeo je da bude ubeleženo da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi.

Međutim, upisao je u obe rubrike da su Hrvati.

Zahtev za ispravku odbijen

Nakon što je primetio grešku, tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke.

Međutim, zahtev za ispravku upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tokom registracije nadležna tela nisu pogrešila i da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na porodični život, što ga štiti Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Evropski sud pokrenuo postupak protiv Republike Hrvatske

Evropski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske.

Traži od predstavnice Republike Hrvatske u Strazburu da odgovori na pitanje da li je podnosiocu tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava, time što mu nije omogućena promena narodnosti u izvodu iz matične knjige rođenih.

“Da li je moguće prema hrvatskim propisima promeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz matične knjige rođenih za ovog čoveka pre 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Evropskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore, sud će presuditi da li je Hrvatska u ovom slučaju kriva i da li je svom državljaninu povredila pravo na porodični život.

Izvor: N1

“Baciću srpski pasoš, ne osećam se kao Srbin”: Bivši reprezentativac se javno odrekao svoje zemlje

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link