Magazin

Srbin na kruzeru zaražen korona virusom, šefovi mu zabranili da se leči

kruzer velika princeza

Turistički kruzer “Velika princeza” usidren u vodama u okolini San Franciska. Na brodu se nalazi 3.400 putnika i članova posade, a kod 21 osobe potvrđena je zaraza korona virusom. Među njima je i jedan državljanin Srbije, koji radi na kruzeru.

Na kruzer “Velika Princeza” kojem je zabranjeno da pristane u San Francisko, helikopterima američke Nacionalne garde dostavljeni su paketi sa testovima na virus. Kod 60 do sada testiranih putnika i članova posade, infekcija je utvrđena kod 21, među kojima je i 29-godišnji Ivan Sofronijević koji na brodu radi kao konobar, prenosi RTS.

“On je tri dana bio bolestan, rekao je svom supervizoru da treba da ide kod lekara, da mu nije dobro, ali ovaj mu to nije dozvolio, mislio je da neće da radi. Kaže prehladio sam se, uši su mi zapušene, imam temperaturu, malaksao sam, ali moram da radim. Onda je tek popodne otišao lekaru, oni su ga odmah izolovali. Doktorka je došla, pregledala ga i rekla da zna da ima koronavirus. On je u izolaciji, ne zna ni ko je zaražen ni šta se dešava, ne sme da izađe, hrana mu se donosi ispred vrata. Rekla je doktorka da ne piju nikakve lekove, da se taj virus navodno povlači sam od sebe kao i ovaj grip, da će samo biti u karantinu u nekoj lokalnoj bolnici 14 dana”, ispričala je Milena Sofronijević, majka obolelog Ivana sa broda “Velika princeza”.

ivan sofronijevic
Ivan Sofronijević, foto: privatna arhiva

Počela je helikopterska evakuacija putnika sa broda. U SAD do sada je 150-oro zaraženih, a 17 osoba je preminulo. Američko-izraelski savet za javne poslove saopštio je da su najmanje dve osobe koje su prisustvovale nedavnoj konferenciji u Vašingtonu pozitivne na koronavirus.

U Italiji, koja ima najveći broj zaraženih tim virusom u Evropi, oboleo je i Nikola Cingareti, lider Demokratske partije, jedne od vladajućih stranaka u Italiji. U Italiji je zabeleženo skoro 5.000 slučajeva zaraze, a tokom jučerašnjeg dana od posledica virusa preminulo je 49 osoba. Italijanski Nacionalni institut za zdravlje saopštava da je prosečna starost preminulih 81 godina.

“Sve žrtve virusa su i ranije imale različite zdravstvene probleme. Ipak, ohrabruje da je više od 500 osoba izlečeno, dok je stopa smrtnosti prema broju zaraženih četiri procenta”, izjavio je Anđelo Boreli, direktor italijanske Kancelarije za civilnu zaštitu.

uzorci krvi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je novu mapu puta za strategije istraživanja i razvoja u cilju zaustavljanja širenja virusa, i ponovo pozvala države da preduzmu mere u borbi protiv širenja virusa.

“U mapi su strategije za devet ključnih oblasti. Trenutno se pravi 20 vakcina a mnoga klinička ispitivanja su u toku”, naveo je Tedros Gebresijus, generalni direktor SZO.

U Južnoj Koreji, koja je u Aziji najteže pogođena posle Kine, ima više od 7.000 zaraženih, a umrlo je 46-oro ljudi. Kineska vlada zabranila je da se divlje životinje uzgajaju i jedu zbog izbijanja korona virusa.

Korona virus u Srbiji – Udri brigu na veselje (FOTO)

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link