Magazin

Srbin Goran Tomašević dobio Pulicera za fotografiju

Fotoreporter Goran Tomašević dobio je, kao član tima Rojtersa, Pulicerovu nagradu za 2019. godinu. Beograđanin sa trenutnim boravištem u Istanbulu, jedan je od fotoreportera Rojtersa, koji su za svoj posebno uspešan rad dobili čuvenu “Pulicerovu nagradu”, prenosi Mondo.

Oni su Pulicera dobili za živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o stremljenjima, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike.

Za zadatak za koji se dobija takva nagrada nije ni lak ni lagodan govori i sam opis nagrađene Goranove fotografije – “petao prolazi pored mrtvog tela člana bande Bario-18 u San Pedro Suli (Septembar 28, 2018/Goran Tomašević)”.

Tomašević je već nagrađivan za svoje fotografije ratova i revolucija, od Balkana, preko Iraka,Libije, Avganistana, do poslednjeg u Siriji. Svakodnevno život svojom vizurom je dočaravao i iz Južnog Sudana, Pakistana, Mozambika… a onaj sportski i sa Olimpijada i fudbalskog Mundijala.

U svet se otisnuo posle slikanja ratova za lokalne listove u raspadu Jugoslavije, i od 1996 je član Rojtersa. Za tu firmu agenciju je slikom pokrivao i NATO bombardovanje Beograda, ali i kao jedini fotoreporter koji radi za strane medije, i konflikt na Kosovu.

“Sad imam i to”

U izjavi za RTS Tomašević je rekao da mu je jedino ta nagrada nedostajala, kao i da je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju. Tomašević je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa. “To je serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći deo Latinske Amerike. Napravljena je u gradu San Pedro Sula koji je prvi po stopi ubistava u svetu”, naveo je Tomašević.

Najbolji foto-album iz detinjstva zahvaljujući tati

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
39 Shares
Share via
Copy link