Magazin

Penzionisani Paraćinac je prvi zapretio Hitleru, a svoju hrabrost je platio glavom (FOTO)

Nacisti Hitler
Foto: France Presse Voir/AFP/Getty Images

Penzionisani sreski načelnik iz Paraćina Svetolik Dragačevac je prvi Srbin koji se javno suprotstavio Adolfu Hitleru šaljući mu 25. marta 1941. godine telegram i pismo oštre sadržine.

Svoju hrabrost i patriotizam platio je glavom.

Nemački vojnici 9. aprila 1941. godine, posle ulaska u Paraćin, uhapsili su Dragačevca, koga je potkazao lokalni folksdojčer, i otpremile u zloglasni logor Mauthauzen, gde je ubijen 1942. godine. Dragačevac je 25. marta 1941. godine, na dan potpisivanja sporazuma o pristupanju Trojnom paktu, Hitleru poslao telegram veoma oštre sadržine, ali i pismo.

adolf hitler pretnje

Telegram u Berlin stiže 1. aprila i to je protumačeno kao dodatni gest izrugivanja i izazivanja Firera, posle 27. marta i obaranja vlade Dragiše Cvetkovića.

Nemački vojnici su 9. aprila 1941. godine ušli u Paraćin, Dragačevac je bio spreman, nije hteo da beži iz grada na Crnici, odmah je uhapšen i sproveden u Grac, pa u Mauthauzen.

– U dokumentima sačuvanim u Zavičajnom muzeju Paraćina stoji da je Dragačevac uz muziku proslavio slanje pisma. Muzikanti su mu svirali marš muziku i ponavljali refren „Hitler obrao bostan”. Za to vreme u Berlin je stigla vest o svrgavanju vlade i odbacivanju Trojnog pakta. Firer je naredio napad na Jugoslaviju – priča kustos arheolog Aleksandar Srndaković, a prenosi Blic.

Kada je Dragačevac želeo da pošalje telegram Hitleru, službenik paraćinske pošte, kada je video adresu “Berlin – Adolf Hitler”, te pročitao sadržaj, odbio je da ga primi. Dragačevac je insistirao da se pošalje telegram, što je službenik na kraju prihvatio.

pismo hitleru

Pored telegrama, Dragačevac je napisao i pismo Hitleru i poslao ga u Berlin, jer nije verovao službeniku pošte.

– Dragačevac je bio prvi uhapšeni Paraćinac 9. aprila, i to po naređenju centrale nacističke stranke NSDAP u Berlinu. Folksdojčer Jozef Paulus, koji je u to vreme imao tkačku radionicu i koji je postavljen za gradonačelnika Paraćina, potkazao je Dragačevca – kaže Srndaković.

Zvanična nemačka beleška dokumentuje da je Dragačevac 9. jula 1942. godine u Mauthauzenu umro od zapaljenja trbušne maramice i da je leš kremiran.

Potomci porodice Dragačevac danas žive u Požegi, odakle je na službu u Paraćin došao i Svetolik.

Za sve gibaničare, kolebljivce i kvinslinge – kratka lekcija iz istorije

PARTNERI SAJTA


13 Shares
Share via
Copy link