Srbija Vesti

Srbija sutra ponovo staje, Novi Sad blokira autoput

kordon-kuca-blokada
Foto: Aleksandar Milutinović

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu (8. januar) nove blokade saobraćaja u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto. Početak blokada najavljen je za 13 časova, a za sada su nakavjeni protesti na nekoliko lokacija.

Građani će puteve blokirati kod Novog Sada, Užica, Preljine, Vrbasa, blokada će biti organizovana i na raskrsnici Šepačkog i Zaobilaznog puta.

Blokade su najavljene i u Beogradu, a lokacija će biti naknadno precizirana. Za sada se kao mesto blokade pominje izlazak na autoput kod Sava centra.

Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu, kaže za Nova.rs Ljiljana Bralović najavivši blokadu u Preljini za subotu 8. januar sa početkom u 13 časova.

– Nastavićemo sa protestima dok Vlada ne ispuni naše zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, blokade ćemo radikalizovati. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje nameravaju da sprovode istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu na litijum i borne materijale. Mi u Srbiji nećemo rudnike – kategorična je Bralović.

Prema njenim rečima, nikada više, naročito ljudi sa sela, ne smeju dozvoliti da se bune malinari u Arilju, a da ćute proizvođači krompira.

– Da nezadovoljstvo iskazuju proizvođači mleka zbog cene , a da ne reaguju svinjari u Mačvi. Moramo biti složni. U Gornjim Nedeljicama, samo iz jednog sokaka treba da se iseli 30 dece. To ne smemo dozvoliti i borićemo se da do toga ne dođe – odlučno kaže Bralović.

Ona ocenjuje da će pobeda biti izvesna, samo ukoliko narod ne misli samo na sebe, već o svima koji imaju neki problem.

– Oni koji pričaju da je Srbija balkanski tigar, kako ima visok BDP govore neistine. Mi ne osećamo to “zlatno doba” po svojim džepovima. Nama nije bolje, a neće nam ni biti dok ne uzememo svoje živote u sopstvene ruke – istakla je ona za Nova.rs.

Bralović je podsetila da Srbi u prošlosti nisu bili sebični, dočekali su hiljade i hiljade izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, pa se i sada svi moraju ujediniti protiv trovača.

– Sada nam se desila ova samoživa vlast koja samo laže. Mi to nećemo “progutati” – poručila je Bralović.

I Ovčarsko-kablarska klisura je predviđena za geološka istraživanja tako da su nam i svetinje ugrožene, pdseća Bralović-

Prema njenim rečima, sve ono što je narodu Ustavom zagarantovano je u velikoj opasnosti.

– Premijerka je izjavila da zbog zakona o rudarstvu ne mogu da oteraju “Rio Tinto”! Pa ko donosi zakone? Kada je narod u pitanju mogu sve ustavne odredbe da prekrše, a ova kompanija im diktira šta će raditi – ogorčeno navodi Bralović.

U pitanju je, ističe, firma “Konstantin Resources” registrovana u Beogradu.

– Nećemo dozvoliti da nestanemo i borićemo se do pslednje kapi krvi, ali mirno i dostojanstveno, kao i do sada – zaključila je Bralović.

Predsedavajuća novosadske ekološke organizacije OSNA, koja organizuje proteste u Novom Sadu, Vesna Jakovljević potvrdila je za Nova.rs da će u subotu biti organizovan protest u ovom gradu, te istakla da će po prvi put biti blokiran autoput.

– Mi smo reagovali na poziv SEOS-a na blokadu 8. januara. Ići ćemo na autoput, pozivamo ljude da dođu kolima i peške, a zborno mesto je parking kod mega marketa Roda. To je do samog izlaza, parking se nalazi do samog puta, deli ga ograda jedna – rekla je Jakovljević za Nova.rs.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne davimo jadar, za Novu je potvrdio da se organizuju blokade na više mesta, a još uvek postoji mogućnost da se prijave i organizuju protesti i na nekim drugim lokacijama. Mejl na koji se mogu prijaviti lokacije je: znamodanedamo@gmail.com.

Izvor: Nova

Ćuta: S ulice se nećemo sklanjati i nećemo stati – Vučić ima rok!

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ja sam za iskopavanje Litijuma, tu je bogatstvo nase zemlje, tu je bolji standard tu su radna mesta. I ovakvi kao ja se pitaju i mi smo gradjani Srbije!
    Kakav bre otrov, kakvo bre zagadjenje, pa naravno da mora da bude male stete zarad velike dobiti. Ko vas placa da se tako ponasate. Nemacka proizvodi Litijum, a Srbija ne, zato sto ste vi tu za interese tudjih drzava a ne nase, stidite se!
    PS: Dosta vise sa tim forama o ekologiji, provaljeni ste!

OGLAS

562 Shares
562 Shares
Share via
Copy link