Magazin

Srpski radnici i radnice imaju najviše radnih sati u Evropi, Holanđani ‘najlenji’

radnici
Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Godinama slušamo kako moramo da radimo mnogo više od ostalih nacija jer kasnimo decenijama za razvijenim zemljama Evrope. Sam predsednik i nekadašnji premijer Aleksandar Vučić trudio se da motiviše građane govoreći im da su lenji i ubeđujući ih da samo on u državi radi bez prestanka, zbog čega nije išao niti jednom na godišnji odmor.

Dočekali smo i ta vremena, ali najveći broj radnih sati u toku nedelje na tlu Evrope se nije i neće nagraditi povećanjem životnog standarda i većim platama, već sve mnogo više liči na neku modernu i ulickanu verziju robovlasničkog društva.

Poslednji podaci Eurostata (statističke agencije Evropskog parlamenta), objavljeni 12. januara, pokazuju da su radnice i radnici Srbiji u poređenju sa kolegama iz drugih zemalja u Evropi u prva tri kvartala prošle godine provodili najveći broj sati na poslu.

Prosečno radno vreme u Srbiji je bilo 43,5 sati nedeljno i to samo na „glavnom“ poslu pošto ovi proračuni ne uzimaju u obzir eventualna angažovanja radnika nakon radnog vremena, ili kako se kod nas kaže „privatno“.

Radnici u Srbiji su zauzeli neslavno prvo mesto među 35 evropskih zemalja za koje su prikupljeni podaci, piše Mašina.

Najmanje se radilo u Holandiji (31,2 sata) koju prate Norveška i Danska, dok u našem regionu radno vreme u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi nešto manje od 40 sati nedeljno, a u Rumuniji i Bugarskoj nešto više od 40 sati. Za 2021. godinu nisu prikupljeni podaci iz Turske i Crne Gore koje su 2020. godine bile zajedno sa Srbijom države sa najvećim brojem radnih sati.

Radno vreme u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, bi po pravilu trebalo da iznosi 40 sati nedeljno, međutim poslodavci imaju na raspolaganju različite mogućnosti za produžavanje radnog dana i veću eksploataciju radne snage.

U nekim zemljama sindikati i progresivne političke organizacije aktivno rade na kampanjama za skraćivanje radnog vremena, odnosno uvođenja četvorodnevne radne nedelje.

Ne može se postati ekonomski tigar, a da prethodno niste od stanovništva napravili plen za domaće i svetske eksploatatore u dresovima na kojima velikim slovima piše investitor. Zemlja jeftine radne snage u kojoj se najviše radi za najnižu platu. Zvuči kao savršeno perspektivno, zar ne?!

Dižite plate ili vam odoše radnici, sramotno postupanje prema zaposlenima u Maksiju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

408 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap