Balkan Magazin

Srbija za Petrinju donirala više nego hrvatska Crkva

Dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namenjen najugroženijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, o daljoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i drugi načini mogućeg delovanja.

Najavljen je i projekat uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom.

Vlada Srbije odobrila milion eura

Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, vlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion eura finansijske pomoći. To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreskih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna.

‘Točan iznos koji joj svake godine darujemo i dalje nije poznat jer je katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna. Naime, kako je katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te novac dobiva i od državne, i od županijske, i od lokalne razine, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće doznati informacije o baš svom novcu koji se s raznih državnih nivoa i institucija slijeva na račune katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dvije tisuće pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac koji katolička crkva dobiva od države izuzet od provjere državne revizije. Međutim, kad pišemo o pomoći crkve, treba spomenuti da je varaždinski biskup Bože Radoš proglasio Dan posta i molitve, a pridružio mu se i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je također vjernike pozvao na molitvu za žrtve potresa.

Do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. Sav taj novac izuzet je od provere državne revizije, prenosi hrvatski portal index.hr

Nečovečno naređenje zagrebačkim vatrogascima koji su krenuli u razorenu Petrinju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

186 Shares
186 Shares
Share via
Copy link