Srbija

Srbija broj 1 po zagađenosti vazduha! Lazarevac, Zaječar i Leskovac doneli prvo mesto

Da bi se vazduh smatrao zdravim po ljude indeks zagađenosti treba da bude u rasonu od 0 do 50 na AQI skali. Kakav život udišemo?

Waqi info pokazao je večeras oko 19h da je nivo zagađenosti vazduha u Srbiji više nego alarmantan.

Indeks zagađenosti vazduha (AQI) u datom vremenu iznosio je za Lazarevac 444+, Zaječar 383+ i Leskovac 366+.

Ove brojke svrstavaju čistoću vazduha pod kategoriju OPASNO. To znači da svi mogu da osete ozbiljne posledice po zdravlje i da treba izbegavati izlazak napolje, posebno naporne fizičke aktivnosti na otvorenom.

Pozivajući se na navedene rezultate, ne možemo a da se ne zapitamo da li je korona jedina koja masovno uništava pluća naše zemlje, i šta smo preduzeli povodom toga?

zagadjenje-srbija

Izloženost velikom stepenu zagađenja vazduha vezuje se za značajan broj akutnih i hroničnih zdravstvenih problema, od običnih iritacija pa sve do smrtnih ishoda.
U posebno osetljive grupe spadaju spadaju osobe koje već boluju od respiratornih infekcija, trudnice, deca i starije osobe.

Pored podizanja svesti o značaju čistog vazduha za život i zdravlje, u Srbiji su neophodne konkretne mere koje će se orjentisati na ovaj problem.

Ozelenjavanje i pošumljavanje gradova, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, ali i racionalnije korišćenje sredstava sagorevanja svakako su akcije od prioriteta u sprečavanju ekstremne zagađenosti vazduha koji dišemo.

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link