Srbija

Srbija broj 1 po zagađenosti vazduha! Lazarevac, Zaječar i Leskovac doneli prvo mesto

Da bi se vazduh smatrao zdravim po ljude indeks zagađenosti treba da bude u rasonu od 0 do 50 na AQI skali. Kakav život udišemo?

Waqi info pokazao je večeras oko 19h da je nivo zagađenosti vazduha u Srbiji više nego alarmantan.

Indeks zagađenosti vazduha (AQI) u datom vremenu iznosio je za Lazarevac 444+, Zaječar 383+ i Leskovac 366+.

Ove brojke svrstavaju čistoću vazduha pod kategoriju OPASNO. To znači da svi mogu da osete ozbiljne posledice po zdravlje i da treba izbegavati izlazak napolje, posebno naporne fizičke aktivnosti na otvorenom.

Pozivajući se na navedene rezultate, ne možemo a da se ne zapitamo da li je korona jedina koja masovno uništava pluća naše zemlje, i šta smo preduzeli povodom toga?

zagadjenje-srbija

Izloženost velikom stepenu zagađenja vazduha vezuje se za značajan broj akutnih i hroničnih zdravstvenih problema, od običnih iritacija pa sve do smrtnih ishoda.
U posebno osetljive grupe spadaju spadaju osobe koje već boluju od respiratornih infekcija, trudnice, deca i starije osobe.

Pored podizanja svesti o značaju čistog vazduha za život i zdravlje, u Srbiji su neophodne konkretne mere koje će se orjentisati na ovaj problem.

Ozelenjavanje i pošumljavanje gradova, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, ali i racionalnije korišćenje sredstava sagorevanja svakako su akcije od prioriteta u sprečavanju ekstremne zagađenosti vazduha koji dišemo.

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link