Koronavirus Svet

Srbi uhapšeni u Švajcarskoj, prodavali lažne potvrde o vakcinaciji

svajcarska-policija
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Četiri Srbina, zajedno sa još jednim Hrvatom, Iračaninom i još četvoro Švajcaraca starosti od 20 do 30 godina, uhapšeni su u Švajcarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne potvrde o vakcinaciji protiv Covid -19.

Kako navode švajcarski mediji, sumnja se da su oni prodali preko 9.000 potvrda i tom prilikom zaradili nekoliko miliona franaka, jer se pretpostavlja da su kupci potvrda plaćali između 300 i 800 franaka.

Naime, Javno tužilaštvo kantona Sent Galena sprovodi opsežne krivične istrage, protiv osumnjičenih za koje se navodi da su neki od njih radili u centrima za testiranje i prodavali svoje podatke za prijavu da bi dobili sertifikate o vakcinaciji.

Brojevi na potvrdama o vakcinaciji doveli su do ljudi koji su radili u test centru, ali ne i u centru za vakcinaciju.

“Ovako su istražitelji saznali za falsifikatore. Dok se u decembru prošle godine još pričalo o oko 6.000 nelegalno izdatih potvrda o vakcinaciji, javni tužilac Sent Galena je u četvrtak korigovao broj naviše: Sprovodili su opsežne istrage u vezi sa preko 9.000 nelegalno proizvedenih potvrda o Covid 19. To uključuje oko 8.000 potvrda o vakcinaciji, ali i one koji su se oporavili i pojedinačne potvrde o testiranju”, navode na portalu Tagblat.

Prema njihovom pisanju do sada je uhapšeno deset osoba.

“To su četiri Švajcarca, tri Srbina, jedan Iračanin, jedan Srbin i jedan Hrvat; svi rođeni od 1992. do 2002. godine. Državno tužilaštvo podnelo je zahtev za određivanje istražnog zatvora protiv sedam lica.

Tri osobe su i dalje u pritvoru”, rekao je odgovorni prvi javni tužilac Kristof Il i dodao da je bilo i više od deset pretresa kuća.

Neki od optuženih su zaposleni u različitim centrima za testiranje za koje se navodi da su zloupotrebili svoje poslovne naloge za kreiranje sertifikata o kovid-19, prenosi Blic.

Srpski sprej za nos umesto vakcine štitiće godinama od koronavirusa

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

218 Shares
218 Shares
Share via
Copy link