Srbija Vesti

Srbija i zvanično meka za eksploataciju radnika, imamo najveći broj radnih sati u Evropi

aleksandar-vucic-cacak-konfekcija-fabrika_
Tanjug/Sava Radovanović

Eurostat je još jednom potvrdio da u Evropi najviše rade Srbi.

Prema poslednjem izveštaju objavljenom početkom meseca, akoji se odnosi na drugi kvartal tekuće godine prikazano je da radnici i radnice u Srbiji na glavnom poslu provode u proseku 42,3 sata što je najveći broj radnih sati u Evropi.

I u prethodnim merenjima Srbija je zauzimala ovo neslavno prvo mesto. Doduše u prvom kvartalu ove godine se radilo nešto kraće – 42,1 sat, dok se na kraju prošle godine na radnom mestu provodilo čak 43,5 sati u proseku.

Ovi statistički proračuni obuhvataju samo broj radnih sati na glavnom poslu, odnosno ne uzimaju u obzir dodatne poslove koji su za veliki broj radnika i radnica u Srbiji usled niskih zarada neminovnost.

Minimalna zarada od 35.000 i medijalna od 55.000 dinara, čija je realna vrednost dodatno umanjena inflacijom, nisu dovoljne za pristojan život prosečne porodice pa ne treba da čudi da veliki broj ljudi radi i više od izračunatih 42,3 sati nedeljno.

Od poslednjeg merenja lista se nije značajnije menjala, tako se među tridesetak zemalja čiji su podaci uzeti u obzir najamnje radi u Holandiji (30,9), Norveškoj (33,3) i Austriji (33,6), dok se najviše, osim u Srbiji, radilo u Grčkoj (40,1), Rumuniji (39,8) i Poljskoj (39,7).

Podsećamo da bi radno vreme u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, po pravilu trebalo da iznosi 40 sati nedeljno, međutim poslodavci imaju na raspolaganju različite mogućnosti za produžavanje radnog dana i veću eksploataciju radne snage.

U nekim zemljama sindikati i progresivne političke organizacije aktivno rade na kampanjama za skraćivanje radnog vremena, odnosno uvođenja četvorodnevne radne nedelje.

Izvor: Mašina.rs

Vučić nema „osećaj za filing“ da je domaće vaspitanje da podnese ostavku

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link