Magazin

Spremačica svaki dan putuje 1600 km na posao, kaže da joj se isplati (VIDEO)

spremacica
Foto: Printscreen

Đosepina Đuliano (29), čistačica iz Napulja, svakodnevno putuje 1600 kilometara vozom kako bi stigla na posao u Milano i vratila se kući.

Njena priča već danima okupira italijansku javnost koja se pita kako je moguće da je isplativije putovati vozom nego naći stan u Milanu, prenosi Buka.

Priču je izvorno objavio milanski list Il Giorno, ubrzo zatim Đosepininu priču donela je i nacionalna novinska agencija Ansa, a potom gotovo sve nacionalne televizije.

Đosepina svakoga dana kreće s glavnog perona u Napulju ekspresnim vozom Frecciarossa u 5.09 za Milano, gde stiže u 9.24.

Odatle javnim prevozom nastavlja do gimnazije Boccioni, u kojoj radi kao čistačica.

Smena joj počinje oko 10, a završava u 17, nakon čega ima malo vremena i obično ga iskoristi za nabavku u supermarketu.

Voz za Napulj kreće joj u 18.20, a kod kuće je oko 23.30.

Ovaj raspored može delovati suludo, no Đosepina tvrdi da je sezonska karta za voz i dalje značajno isplativija od stana u Milanu.

Zahvaljujući bodovima za često putovanje i popustima na sezonsku kartu, troši oko 400 evra mesečno na prevoz, a najjeftiniji mesečni najam garsonjere u Milanu košta najmanje 650 evra, dok najam dvosobnog stana doseže i 1800 evra.

Đosepinina mesečna plata iznosi 1165 evra, a ono što uspe sačuvati uplaćuje na štednju, piše tportal.

– Svesna sam da je to puno odricanja, s obzirom na to da svako jutro, uključujući subotu, odlazim na voz za Milano u pet. No navikla sam se i nemam problem s tim – kaže čistačica te ističe da nije samo stvar u ceni najma, već i u troškovima života koji su na severu višestruko veći nego na jugu.

– Nadam se da ova situacija neće trajati zauvek. Sad sam još uvek mlada i mogu podneti ovaj napor, no kako starim, sve je teže. Ipak, sigurna sam da mi je sudbina namijenila lep smeštaj u Milanu po pristupačnoj cijeni – zaključuje Đuliano.

Milion lajkova za gospodina koji je mladiću na razgovoru za posao vezao kravatu

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
363 Shares
363 Shares
Share via
Copy link