Magazin

Uključi mozak, isključi tv: Spomenik u Šumaricama nazvala „ve 3“ (VIDEO)

„Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik ve tri, u znak sećanja na streljane učenike i učitelje, 1941. godine.“

Voditeljka televizije B92, Branka Pajković, ovako je pročitala vest u subotnjem dnevniku te televizije.

Umesto, odomaćenog naziva za Spomenik streljanim đacima i profesorima – „Peto tri“, voditeljka je izgovorila „ve tri“…

Spomenik streljanim đacima i profesorima delo je vajara Miodraga Živkovića. To je najpoznatiji spomenik u memorijalnom komplesku Spomen-parka „Kragujevački oktobar”. Jedan je od simbola Kragujevca.

Ovaj spomenik podignut je 1963. godine, a izveden je u belom betonu i predstavlja monumentalnu uzdignutu i rascepljenu kamenu gromadu visine 8 i širine 16 metara, izbrazdanu figuralnim kompozicijama; autentičnu grobnicu kragujevačkih đaka i profesora, sa komadima rasutog kamenja na kojima su upisane učeničke poruke.

Spomenik streljanim đacima i profesorima je simoblični pokušaj mlade ptice u poletu, koja pokušava da poleti, ali ne uspeva zbog slomljenog krila, piše portal Presek.

Memorijalni park u Šumaricama, zajedno sa Muzejom „21. oktobar” i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

RTV je iznedrio novu kraljicu gafova: Voša igrala pred milion gledalaca, a rezultat je posebna priča

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

433 Shares
433 Shares
Share via
Copy link