Beograd Magazin

Spomenik Stefanu Nemanji biće najveći u Srbiji, visine čak 23 metra (FOTO)

Stefan Nemanja

Na Savskom trgu u Beogradu završena je gradnja temelja za najveći spomenik u Srbiji.

– Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23 metra, što je jednako visini sedmospratnice – napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojoj objavi na FB.

Temelj spomenika na Savskom trgu
Foto: Temelj spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu / Goran Vesić FB

Spomenik Stefanu Nemanji stajaće na platou Savskog trga ispred zgrade nekadašnje železničke stanice. Ipak, kako ne bi zaklanjao ovo zdanje, spomenik će u odnosu na prvobitni plan, kada je zamišljeno da stoji tačno u centru, biti pomeren malo udesno.

Spomenik Stefanu Nemanji je radio ruski skulptor Rukavišnikov. U izjavi za Novosti, on je reako kako projekat nije bio nimalo lak, te da je na njemu radilo oko 100 ljudi.

Najviša tačka spomenika će biti podignuti mač na 23 metra. Glava srpskog vladara doseže 21 metar, što govori o tome da će dominirati tim lepim trgom.

Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Novosti

Zadatak je bio da Nemanja bude izvajan kao čovek srednjih godina odeven u stilu vremena u kojem je živeo.

Pošto nisu sačuvani portreti iz njegovog zrelog perioda, već isključivo iz monaškog života, kada se predstavlja kao monah Simeon, ruski skulptor je po svom viđenju, na osnovu crta lica Nemanjinih potomaka, napravio lik osnivača srpske države.

Podignuti mač u desnoj ruci simbolizuje njenu samostalnost.

Novi prestonički plato, koji je trebalo da bude završen do septembra prošle godine, zamišljen je kao široka pešačka zona sa velikom „pozornicom” ispred doskorašnje Glavne železničke stanice. Neposredno uz nju biće spomenik Stefanu Nemanji, a kružni obod po kome će funkcionisati saobraćaj krasiće gust drvored.

Novi Savski trg
Foto: Politika

Savski trg, u medijima već prozvan “Zeleni točak” delo je španskih autora Marka Fenvika i Havijera Iribarena, čija ideja je pobedila na međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice u Beogradu.

U Beogradu niče spomen-šuma u znak sećanja na žrtve koronavirusa

 

 

 

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


58 Shares
Share via
Copy link