Beograd Magazin

Stefana Nemanju platili smo najmanje 9.000.000€, Vesić: Kao da pitate koliko je koštao Hilandar

spomenik stefanu nemanji
Foto: Facebook/Goran Vesić

Monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, koji je postavljen ispred bivše železničke stanice u Beogradu, koštao je oko devet miliona evra, pokazuju podaci iz carinskih deklaracija u koje je televizija N1 imala uvid.

Dokumenta sa carine do kojih je došla N1 televizija pokazuju da je u Srbiju ušlo deset kamiona koji su iz Rusije prevozili delove spomenika različite vrednosti. Najniža cena je oko 600.000 evra, a za neke delove je upisna cena viša od milion evra, javlja N1.

U dokumentima piše na ruskom da je reč o bronzanoj skulpturnoj kompoziciji koja je posvećena Stefanu Nemanji i koja se dostavlja u rastavljenom obliku.

Godina proizvodnje je 2019, a delovi su ocarinjeni 24. jula ove godine.

Kada se saberu sume navedene u dokumentima sa carine dobija se cena od devet miliona evra, što znači da je spomenik Srbiju koštao bar milijardu dinara.

Upitan da li su tačni medijski navodi da su izrada i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu koštali oko devet miliona evra, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da ne želi da komentariše nezvanične informacije ali i ocenio da je to “kao da pitate koliko je koštao Hilandar ili Studenica”.

“Neke stvari se rade za naš narod za vekove. Spomenik Stefanu Nemanji će predstavljati svetsku atrakciju”, kazao je Vesić.

Vlada Srbije odlučila je da cena spomenika Stefanu Nemanji ostane tajna do 2023. godine.

Dežulović: To što radi Vesić može i Baka Prase

389 Shares
389 Shares
Share via
Copy link