Beograd Magazin

Gorostasni spomenik Stefana Nemanje biće postavljen polovinom novembra

Foto: Telegraf.rs/Goran Vesić Facebook

Delovi spomenika Stefana Nemanje putovali sui z Rusije sa deset kamiona, a danas je stigla i glava. Spomenik od 23 metra visine biće postavljen na Savskom trgu, a postavljanje će biti gotovo do sredine novembra.

Postavljanje spomenika, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, počelo u avgustu. Ideja o spomeniku, kao i njegov izgled i cena, bili su tema i predmet kritika u javnosti.

Tako je nekoliko profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražilo od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda da im, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi podatke o troškovima oko izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, piše N1.

A Društvo konzervatora Srbije (DKS) zahtevalo je od svih nadležnih institucija da odustanu od postavljanja, kako su naveli, predimenzioniranog i estetski promašenog spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da nema dileme da Stefan Nemanja zaslužuje spomenik, ali…

“Meni lično nije bliska ona linija estetike koja određuje ovaj aktuelni spomenik, dimenzije koje me dovode u dilemu da li se radi o pravom balansu potrebe da se odužimo velikanu naše istorije ili nekih drugih, naših potreba koje on samo treba da ilustruje”, rekao je Kostić.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Bepgrada, kaže da će spomenik biti pet metara pod zemljom i 23 metra iznad zemlje i istakao da će biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, dala 11 vladara i u čije vreme je naša zemlja u srednjem veku dostigla vrhunac.

Vesić je naveo da će spomenik Stefanu Nemanji biti jedinstven u svetu jer će se umesto na klasičnom postamentu, nalaziti na razbijenom vizantijskom šlemu u čijoj će unutrašnjosti biti reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje i istorije tadašnje Srbije.

Dodao je da će u šlemu moći da bude oko 50 ljudi i da će to biti neka vrsta muzeja na otvorenom, dok će oko spomenika biti fontana sa 46 mlaznica i posebna rasveta, piše Blic.

Nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra je nadgrobni spomenik modernoj Srbiji i neoradikalski kič

PARTNERI SAJTA


26 Shares
Share via
Copy link