Magazin Putovanja

Gradić sa najkraćim imenom u Evropi odlikuju nestvarni pejzaži, a turisti redovno kradu tablu sa njegovim nazivom (FOTO, VIDEO)

grad sa nakraćim imenom A norveška
Foto: Collage/Screenshot/YouTube/Tonggo Traveller

Moguće je da ste mislili da mesto u kojem vi živite ima čudan naziv, ali i u Evropi su bili poprilično maštoviti po tom pitanju. Zato nije ni čudo što iz tih mesta često nestaje tabla sa imenom, jer sakupljači putokaza i saobraćajnih znakova žele da kući donesu originalan suvenir sa putovanja.

Tako grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Velsu, sa svojih 58 slova u imenu, ponosno nosi titulu grada sa najdužim imenom u Evropi.

Iako se čini da je ime nastalo nasumičnim kuckanjem nekoga ko se pretvarao da nešto piše na kompjuteru, ideja za ovo ime nastala je kako bi privukla turiste, piše Punkufer.hr.

Mala reka, kratko ime

Kako uvek ima turista kojima nije problem da putuju zbog tako zanimljivih stvari, čak i grad sa samo jednim slovom u imenu ima svoju publiku.

Norveški gradić Å nalazi se na arhipelagu Lofoten, jednoj od najživopisnijih destinacija u Evropi, a važi i za odličnu lokaciju za lov na auroru borealis tj. polarnu svetlost.

Å ćete pronaći u južnom delu arhipelaga, a ime tog divnog sela nije nastalo kao marketinški trik, već potiče od imena rečice.

Nekulturni turisti

Kako piše britanski magazin “Condé Nast Traveller”, nije sve idilično u mestašcu koje broji manje od 200 stanovnika.

Sakupljači saobraćajnih znakova neretko oštete gradić za tablu sa imenom, kako bi kući poneli neobičan suvenir.

Kako bi stali na kraj vandalima, na ulazu u Å jedno vreme je stajala tabla na kojoj je pisalo Å i Lofoten.

Nakon pritužbi lokalnog stanovništva tabla sa samo jednim slovom je vraćena na mesto.

Više ptica nego ljudi

Putnici iz celog sveta hrle u ovaj ribarski grad, koji ima više ptica nego stanovnika, kako bi uživali u idili koju stvaraju stare ribarske kuće, mreže i tradicionalni čamci.

Å je najbolje očuvan tradicionalni ribarski grad na severu Norveške – njegovi koreni sežu u rane godine 19. veka.

Tu se nalazi i najstarija fabrika ribljeg ulja u Evropi, koja datira iz 1850. godine, kao i samo nekoliko godina mlađa pekara.

Dobar deo kuća izgrađenih u 19. veku je zaštićen, a u predahu od gradske vreve i razgledanja živopisnih ulica, možete svratiti u gradski muzej i saznati više o tome kako je riba postala glavni izvozni proizvod tog kraja.

Izvor: Punkufer.hr

Norveški zatvor puca od luksuza – zatvorenici imaju TV, privatan toalet i ključ od ćelije (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link