Balkan Magazin

Prema Netfiksu Split je grad ćevapa i bureka, a na Hvaru nema spavanja od partijanja

Split burek
Foto: Collage / Pixabay / Screenshot

Emisije koje propagiraju gastronomske specijalitete određene zemlje ili regiona doživele su ogromnu popularnost poslednjih godina, a to je idealna prilika da saznate čime se možete pogostiti ukoliko planirate putovanje u određenu državu.

Međutim, desi se da reporter baš i ne pogodi autentične delicije, što se i dogodilo američkom glumcu, scenaristi i TV producentu Filu Rozentalu prilikom posete Splitu.

Fil je inače glavni protagonista Netfliksove dokumentarne serije „Somebody Feed Phil“ (Nek neko nahrani Fila), u kojoj on putuje po svetu i jede ono što mu lokalci preporuče.

Međutim, ispostavilo se da prilikom posete Splitu nisu uspeli da nađu ništa osim bureka i ćevapa!

Burek i ćevapi u starom gradu

Nakon par lepih kadrova iz sunčanog Splita, u uvodnoj emisiji o Hrvatskoj, Fil je odlučio da nešto pojede.

Međutim, umesto da se odlučio za morske specijalitete ili istarski pršut, prvo mesto u koje je glumac ušao bila je pekara, gde je isprobao pužiće, višku pogaču i braunije. Zaista autentično.

Nakon toga je posetio buregdžinicu, da bi objasnio da je burek jedno od osnovnih balkanskih jela, a gastronomsku turu po Splitu završio je porcijom ćevapa, piše Index.

Tek na Hvaru i Korčuli probao autentične specijalitete, ali nije spavao od partijanera

Međutim, uspeo je ipak da proba nešto autentično, ali tek prilikom posete Hvaru, koja je usledila neposredno posle.

Sa gradonačelnikom ovog ostrva posetio je jednu konobu u kojoj je probao pašticadu, pršut i vino.

Tom prilikom Fil se požalio gradonačelniku da nije mogao da spava, pošto su mu partijaneri vrištali pod prozorom celu noć

“Ne možete reći ljudima da idu kući da spavaju. Izađite i vi u provod i zabavite se sa njima“- ogovorio mu je gradonačelnik.

Na ovakav odgovor Fil je imao sledeći komentar: “Odlična strategija, neko ti baci govno u dvorište, a ti ga onda i sam baciš u svoje dvorište da se sve poravna.“

Inače, Fil je prilikom posete Hvaru probao još jedno neutentično jelo – italijanski sladoled, ali je potom na Korčuli uživao uz ostrige, škarpinu i crni rižoto.

Izvor: Index.hr

Pijani kapetan kod Splita potopio turistički brod sa 40 putnika

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
66 Shares
Share via
Copy link