Magazin

Analiza spiska SNS botova, na “zadatku” 3162 osobe, Kruševac najveće žarište, tu je i Novi Sad

botovi

Portal Fake news tragač objavio je analizu tabele botova Srpske napredne stranke u našoj zemlji.

Na internetu je pre nekoliko dana objavljena tabela u kojoj su pobrojani, kako se navodi, svi botovi, uz ime, prezime, okrug, mesto i linkove naloga na Tviteru.

Da li je ova tabela SNS-ovih onlajn aktivista verodostojna? S obzirom na količinu podataka, ali i pojedine (vidljive) nepreciznosti pri unosu, nemoguće je tvrditi da je sve što je navedeno tačno, navodi Fake news tragač.

Ipak, sudeći prema inicijalnim reakcijama i informacijama, uključujući i informacije do kojih je došla redakcija portala Fake news tragača, nema mesta krupnijim prigovorima na račun autentičnosti.

U nastavku će se koristiti termini “bot” i “botovanje”, prepoznatljive u domaćoj javnosti, iako bi adekvatniji termin za opisanu vrstu aktivnosti bio “astroturfing”, piše ovaj portal.

Od tvitovanja do “lupanja pluseva i minusa”

Novinari portala su kontaktirali jednu od osoba čije je ime na spisku. Potvrdio je da su njegovi lični podaci (ime, prezime, okrug i opština) ispravni, kao i informacije o nalozima za koje je zadužen.

U kratkoj razmeni poruka navodi da nije dodatno plaćen za botovanje, već time “pravda” svoje radno mesto u jednoj lokalnoj instituciji. Kvalifikovan je za posao koji je dobio i ima završene diplomske studije.

Njegove aktivnosti na Tviteru, Instagramu, Fejsbuku i Tiktoku su afirmativne: lajkuje i deli sadržaje u vezi sa SNS-om, ali se ne upušta u raspravu sa drugim korisnicima. Iako mu je traženo da postupa agresivnije, nije pristao na to. Njegov učinak, uključujući i lupanje pluseva i minusa na portalima, prati se i boduje preko centralne platforme.

Botuju 3.162 osobe

Prema ovoj tabeli, koja je datirana na 27. jun ove godine, Srpska napredna stranka ima na raspolaganju oko 4.800 bot-naloga na Tviteru, dok je broj takvih naloga na Fejsbuku, Instagramu i Tiktoku prilično ujednačen i iznosi oko 3.200.

Kao što se može videti, jedna osoba obično je zadužena za vođenje više naloga i predstavlja se pod različitim lažnim identitetima.

Novinari su utvrdili ukupan broj individua koje su angažovane u ovom sistemu i došlo se do 3.162 osobe, tako što se tražio broj unikatnih kombinacija polja “ime i prezime” i “opština”.

Ovu procenu treba uzeti s manjom rezervom, budući da postoji šansa da dve različite osobe iz iste opštine nose isto ime i prezime.

Kruševac na liderskoj poziciji

Sudeći prema podacima iz tabele, najaktivnije bot-žarište je u Kruševcu (87 osoba), a slede Šabac (70) i Leskovac (63).

Prosečan broj botova po aktivnoj opštini/gradu je dvadeset, s tim da su, ako je verovati podacima, sve opštine Kosova i Metohije, kao i Bosilegrad, Crna Trava, Doljevac, Gadžin Han, Preševo, Trgovište i Tutin trenutno “bot-free”.

Ukoliko pogledamo ukupan broj bot-naloga na svim mrežama, najaktivniji je Šabac (390), a prate ga Kruševac (355) i Leskovac (277). Među aktivnim opštinama jednocifren broj bot-naloga imaju samo Čajetina, Medveđa i Majdanpek.

tabela-botova
Foto: Fake news tragač

Broj botova “po glavi stanovnika”

Naposletku, novinare portala Fake news tragač je zanimao i broj botova “po glavi stanovnika”. Uporedili su informacije iz tabele sa podacima poslednjeg popisa stanovništva.

Na čelu tabele su, izjednačeni, Mali Zvornik i Novi Kneževac (0,32 odsto), a slede Bela Crkva (0,31 odsto), Čoka (0,30 odsto) i Srbobran (0,28 odsto).

BIRODI i Građanski preokret: Usvojiti antibot zakon, SNS da rasformira svoju fabriku botova

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pokrenuli su inicijativu da Srbija dobije “antibot zakon”.

Televizija N1 je nedavno objavila da je na internetu osvanuo interni spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS) na društvenim mrežama, sa imenima i prezimenima ljudi koji stoje iza njih.

Sudeći po tom spisku, čija verodostojnost nije potvrđena, u te aktivnosti uključeni su i zaposleni u javnom sektoru iz svih delova Srbije, prenela je ta televizija.

BIRODI i Građanski preokret zatražili su u saopštenju usvajanje „antibot zakona“, kao preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji.

Pozvali su SNS „da rasformira svoju fabriku botova“, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da izvše internu kotrolu osoba koje su na spisku botova SNS-a“.

Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku.

Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi organ koji bi postupao s tim u vezi, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi „antibot zakona“.

Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokretanu postupke iz svoje nadležnosti.

Televizija N1 je pre dva dana objavila da informacije (o botovima) koje su dospele u javnost niko od naprednjaka nije ni potvrdio ni demantovao.

Kompanija Meta oplela po botovima, ukinula lažne naloge SNS-a

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link