Srbija

Kompanija Meta oplela po botovima, ukinula lažne naloge SNS-a

sns skup
Foto: BETAPHOTO / EMIL VAS / EV

Kompanija Meta je u proteklom kvartalu na Fejsbuku ukinula tri „operacije domaćeg uticaja“ povezane sa državom, a svaka operacija koristila je mreže lažnih naloga da bi uticala na domaću politiku i ciljala opozicione stranke.

Istražitelji kompanije Meta otkrili su da su operacije povezane sa vladajućim strankama i vladama na Kubi, Srbiji i Boliviji uključene u niz „koordinisanih neautentičnih ponašanja“ (CIB). Svaka grupa je radila preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme kao što su Fejsbuk, Instagram i Vacap, prenosi Danas.rs.

Na Kubi su lažni nalozi sa slikama profila koje je generisala veštačka inteligencija pokretali stranice i grupe na Fejsbuku i objavljivali sadržaj na nizu platformi, uključujući podatke o opozicionim ličnostima i kritičarima, nazivajući ih „crvima“, pogrdnim izrazom koji vlada koristi za disidente.

Slična mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao internet tim stranke, takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi „stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, navodi se u saopštenju kompanije Meta.

U Boliviji, su aktivnosti povezane sa trenutnom vladom i partijom MASD formirale „mešovitu operaciju“ koordinisanog neautentičnog ponašanja i masovnog izveštavanja, pri čemu su mreže naloga zloupotrebile alatke za moderiranje platformi da bi označile, uklonile i suzbile opozicione ličnosti. Jedna od tih Fejsbuk stranica imala je dva miliona pratilaca kada je ugašena.

Sve veći napori Mete da pokuša da moderira i ograniči sadržaje koji krše ljudska prava dolazi u vreme intenzivne kritike sa kojom se kompanija suočavala poslednjih godina zbog nesposobnosti i nespremnosti da kontroliše slične mreže.

Izvor: Danas.rs

Gazda, stavi kerovima brnjice, ja sam vlasnik Luftike

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link