Magazin

Čovek sa “zlatnom rukom” spasio 2 miliona beba, među njima i svoju unuku

dva miliona beba
Foto: printscreen

Dobrovoljni davaoci krvi diskretni su heroji društva, a mnogi ljudi redovno doniraju kako bi spasili one kojima je pomoć neophodna. Da nema dobrovoljaca mnogi životi bili bi prerano ugašeni, a jedan čovek po imenu Džejms Harison zaslužan je za živote više dva miliona beba.

On najbolje zna svrhu i vrednost dobrovoljnog davanja krvi, jer je i sam sa 14 godina bio podvrgnut ozbiljnoj operaciji, a da nije bilo transfuzije verovatno ne bi preživeo i ne bi mogao da učini toliko dobrog na ovoj planeti.

Od kada je uspeo da preživi, on se zakleo da će od tada do kraja života biti donator i redovan davalac krvi.

Nekoliko godina kasnije lekari su otkrili da je njegova krv “magična”, odnosno da sadrži retko antitelo i može se iskoristiti za razvoj leka koji spašava živote beba koje imaju hemolitičku bolest novorođenčadi ili EHRN.

Ta bolest je stanje u kome krv trudnice zapravo počinje da napada krvne ćelije njenog nerođenog deteta i može dovesti do oštećenja mozga ili smrti bebe, piše DDL.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enciklopedija (@enciklopedija)

Zbog toga je davao krv i plazmu redovno tokom šest decenija i od tada je poznat kao “čovek sa zlatnom rukom”. Služba za donaciju krvi u Australiji izračunala je da je Džejms tokom celog života pomogao da se spasi 2,4 miliona beba, uključujući i bebu njegove ćerke Trejsi.

Ali, dana 11. maja 2018. godine dao je svoju 1.173. donaciju – svoju poslednju, jer polisa zabranjuje uzimanje krvi starijima od 81. godine.

Bravo Srbijo! Mali Boško dobio svoju šansu, lek je tu, nedostaje još 120.000 € za troškove

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
759 Shares
759 Shares
Share via
Copy link