Film Magazin

Sonja Savić nije dobila ulicu, ali gradski park u Čačku nosiće njeno ime

sonja savic

“Slavna srpska glumica Sonja Savić nije dobila ulicu u svom rodnom gradu Čačku, ali će zato gradski park kod Železničke stanice biti nazvan po njoj”, rekla je za Radio slobodna Evropa (RSE) Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka.

Nakon kritike medija i javnosti što nijedna od 68 čačanskih ulica koje će uskoro biti preimenovane neće poneti ime poznate glumice zbog “načina života koji je vodila”, ovaj potez se tumači kao ispravljanje propusta.

“Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život”, izjavila je Dačić za RSE.

Nadležni u lokalnoj samoupravi nisu, međutim, mogli da preciziraju kada će ova inicijativa zvanično biti realizovana.

Prethodno su pojedini mediji preneli da Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po Sonji Savić. U odgovoru Komisije kao razlog je, kako je prenela TV N1, navedeno to da predlog nije imao potrebnu većinu.

“Jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela”, rekla je za N1 odbornica u Skupštini Čačka iz opozicione Narodne stranke Violeta Marković.

Kustos Galerije “Nadežda Petrović” Predrag Živković, koji godinama brine o umetničkoj zaostavštini heroine jugoslovenskog filma, nada se da će gradska vlast održati reč i park kod Železničke stanice, prepoznatljivi gradski toponim, nazvati po Sonji Savić.

“Zaista mi je drago da će jedan gradski lokalitet, a posebno taj park u čijoj blizini je Sonja i odrasla, poneti njeno ime. Dodao bih i da bi bilo lepo da se realizuje i onaj drugi deo predloga podnosioca inicijative za ulicu Sonje Savić, odnosno da se postavi skulptura ‘Ona hoda sama kroz grad’, koja bi bila delo čačanskih autora. To bi zaista bila sjajna stvar i Čačak bi se na pravi način odužio delu Sonje Savić”, navodi Živković.

Sonja Savić umrla je u septembru 2008. u 47 godini. Bila je poznata na prostoru čitave bivše Jugoslavije po nizu filmskih uloga u filmovima “Davitelj protiv davitelja”, “Una”, “Čavke”, “Šećerna vodica”, “Balkanski špijun”, “Kako je propao rokenrol”, “Mi nismo anđeli” i mnogi drugi.

Preživela sam glad, preživljavam siromaštvo, ali i dalje sam neustrašiva

PARTNERI SAJTA


34 Shares
Share via
Copy link