djordje-balasevic
Magazin

Šokirao Splićane: Đorđe Balašević odbio da otpeva legendarnu pesmu

Đorđe Balašević je u petak u Splitu imao koncert.  Panonski mornar je pred Splićanima pevao četiri sata, a u jednom trenutku publika je zatražila pesmu „Računajte na nas“.

Kao i uvek Balašević je pričao s publikom i prvi put progovorio o osetljivim temama i mitovima koji ga prate, kao i o svojim stavovima o ratu na području bivše Jugoslavije.

Iako nikada ne peva pomenutu pesmu, grupa obožavalaca u Splitu je tražila „Računajte na nas“, koju je napisao krajem sedamdesetih godina. Balašević je odbio da je peva.

– Deco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svetskog sporta. Takve stvari treba da vas vesele, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar, meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država – rekao je Balašević na iznenađenje mnogih.

Pomenuo je i da ga je Slobodan Milošević zabranio u Srbiji – i na televiziji i na sceni.

– Slobodan Milošević mi je omogućio da vidim svet. Zabranio me je na nacionalnoj televiziji i u Srbiji, pa sam tako ja svirao na obližnjem Novom Zelandu i u susednoj Kanadi. Tako je svet postao moja domovina – rekao je.

Đorđe Balašević jednim gestom dirnuo region

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku