Magazin

Klinci u Srbiji poludeli za novim sokom – košta 1.000 dinara, a zabranjen je za decu

sok
Foto: Thinkstock

Još jedna briga u nizu za današnje roditelje koji moraju da obrate posebnu pažnju.

Krenete s detetom napolje, ono zatraži neki sok, jeste skup, ali na kraju popustite i kupite. Kad ono – sok nije za decu.

Takvo svoje iskustvo podelio je nedavno jedan domaći korisnik Tvitera.

Kako kaže, u sastavu je video da je sok namenjen samo odraslima, ali da su deca masovno počela da ga piju jer ga reklamiraju popularni jutjuberi iz Amerike.

A šta je zapravo taj skupi napitak?

U opisu prodavaca u Srbiji se navodi da je Prime napitak namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

Inače su dostupne dve vrste Prime pića – Prime Hidration, sok za hidrataciju o kom se govori u tvitu iznad, i Prime Energy piće.

Oba sadrže mešavinu filtrirane vode, kokosove vode, sukraloze i kalijum acesulfama (veštačkih zaslađivača), kao i prirodnih aroma. Prime takođe sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući vitamine B6 i B12, magnezijum, kalijum i kalcijum. Prime Energy sadrži i oko 200 mg kofeina, dok Prime Hidration ne sadrži kofein.

Iako ova pića nemaju dodati šećer, ipak sadrže veštačke zaslađivače, kalijum acesulfam i sukralozu. Dok su studije pokazale da su te supstance bezbedne za konzumiranje, postoje neka istraživanja koja pokazuju negativne posledice zbog povećanog unosa zaslađivača, poput poremećaja crevnih bakterija i mikrobioma, što jako utiče na celokupno zdravlje, pišu na sajtu dietitianfit.co.uk.

Prime Hidration takođe sadrži i BCAA, supstance važne za rast mišića, ali u nedovoljnim količinama.

„Najbolji način da se hidrirate je da pijete vodu. Prime Hidration pruža neke prednosti nakon vežbanja, kao što su elektroliti i BCAA, koji mogu pomoći u oporavku, ali Prime i druga sportska pića su bogata šećerima ili veštačkim zaslađivačima, koje treba da unosimo što manje“, kaže Rima Patel, ekspertkinja za ishranu.

U međuvremenu, ovo piće u Crnoj Gori privremeno je zabranjeno, prenose Vijesti.me. Nakon prve ture koja je otišla u prodaju, zbog predostrožnosti Uprava za bezbednost hrane je novu pošiljku ovog proizvoda zadržala i zabranila stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje.

O tome je govorila i doktorka Zorica Đorđević iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, posebno o kofeinu kog ima u Prime energetskom piću, a najviše deluje na centralni nervni sistem, bubrege i mozak.

“Pojačava koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima”, rekla je Đorđević.

Na kraju, najvažniji podatak za sve roditelje koji rešava sve eventualne dileme – i sama kompanija koja je stvorila Prime ističe da Prime Hidration nije za decu mlađu od 15, a Prime Energy nije za mlađe od 18 godina, prenosi thenourishedchild.com.

I kako navodi news24com, BCAA supstance mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.

Izvor: Nova.rs

TikToker ide na ekstremne plastične operacije da bi delio snimke svog oporavka na mrežama (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

71 Shares
Share via
Copy link