Magazin Putovanja

Kafić u koji staje samo 4 gosta je najpopularnije mesto u gradu i uvek je pun (FOTO)

najmanji kafic na svetu

Sigurno niste znali da je Norveška drugi najveći potrošač kafe u Evropi? Ona im verovatno pomaže da prebrode oštre zime i duge noći, a statistika kaže da Norvežani u proseku piju čak četiri šoljice kafe dnevno.

I zato je poželjno imati omiljeni kafić, u kome ćete se osećati kao kod kuće, a upravo to su stanovnici Osla dobili pre tri godine. Kafić se zove Kiosk! i ponosi se titulom jednog od najmanjih kafića u norveškoj prestonici.

Unutrašnji prostor ovog lokala može da primi samo četiri osobe, ali zato ima veliku baštu sa stolovima i stolicama gde će vas tokom zime dočekati topla, vunena ćebad.

Kafe Kiosk! ima i četiri zaposlena – neki od njih su veoma iskusni baristi, ali svi, bez obzira na prethodno radno iskustvo, imaju plaćenu obuku. Ovo simpatično mesto za ispijanje kafe je apsolutni hit na Instagramu, o čemu svedoči sve veći broj pratilaca iz celog sveta.

– Sve je počelo 2021. godine kada smo u blizini stare garaže/automehaničara zatekli benzinsku pumpu iz 1935. godine. Planirali smo da tamo otvorimo servis za bicikle pod imenom Vhee!, ali su osnivači želeli da imaju i lep kafe bar u okviru stare benzinske pumpe. Zato su me, u potrazi za ljudima koji znaju da vode kafić, kontaktirali na Tviteru. S obzirom da se bavim kafom već 10 godina, pristao sam da im pomognem. Pronašao sam najbolje aparate za kafu (isporučio rRebel iz Osla), najbolju kafu i okupio najbolje ljude koje sam poznavao. Kiosk! se brzo pokazao kao veoma uspešan projekat, čemu je mnogo pomogla velika pažnja štampe i društvenih mreža – kaže Svere Colbjornsen, menadžer kafea.

Kafa od vrhunskih pržionica i prodaja cveća

Osim kafe, svojim kupcima nude i sveže pecivo koje im dostavljaju petkom, često organizuju i prodaju cveće, a imaju i sopstvenu robu – torbe, majice i kape sa svojim logom Pegaz Pegi (krilati konj). Naime, tridesetih godina prošlog veka bio je isti logo pomenute benzinske pumpe Mobile Oil.

– Mi smo mala radnja, sa malim prihodima i malim rashodima, koja se trudi da se fokusira na što više dobrih stvari, to je zapravo naša filozofija. Ali pošto smo nezavisni, možemo da biramo šta zaista želimo. Tako našim gostima nudimo kafu iz raznih malih pržionica koje rade širom Norveške – Jaca, Langøra i Kaffi su samo neke od njih – ističe Svere.

Kiosk! je danas u delimičnom vlasništvu 65 akcionara, od kojih je velika većina usko povezana sa okrugom Galgeberg gde se nalazi ovaj kafić.

Vlasnici su se povezali i udružili u jesen 2021. Tada je pokrenuta crovdfunding kampanja iz koje je proizašlo uspešno poslovanje.

– Jedan od naših glavnih ciljeva je bio da pripadamo komšiluku. Nismo želeli da hipsteri dolaze iz celog grada koji samo žele da provere novo mesto koje će im biti interesantno dok ne izgube interesovanje. Hteli smo da uključimo komšiluk u posao i uspeli smo. Dolaze nam kul klinci iz celog grada, ali i ljudi iz inostranstva – kazao je Svere.

– Postali smo hit destinacija. Znajući da je Oslo jedan od najboljih gradova za kafu na svetu, to je pravi kompliment. Gosti nam kažu da je veoma lepo videti ovako samostalan lokal i oduševljeni su načinom na koji smo preuredili staru benzinsku pumpu – otkriva upravnik.

Šaramantan norveški dizajn

Šarmantan Kiosk! može da se pohvali i odličnim norveškim dizajnom. Mari Kanstad Jonsen, ilustratorka i autorka knjiga za decu, stilizovala je njihov logo i napravila mural i šarenu gredu ispred kafea. Spoljni nameštaj, koji je ranije korišćen u drugom projektu i verovatno će trajati još sto godina, potpisuje Vestre, vodeći skandinavski proizvođač održivog nameštaja za urbana i spoljašnja okruženja.

Unutrašnje klupe i stolice je napravio lokalni stolar Sjur Sørgaard, a šank je napravljen od okeanske plastike i proizvod je Norvegian Trash, kompanije za preradu plastike

Imali su i provalnike, ali nisu imali šta da ukradu

Iako im posao cveta, Kiosk! je, nažalost, imao i nekoliko provala. „Ova zima je bila hladna, na mnogo načina. Norveška ekonomija je doživela pad kada je centralna banka podigla kamatne stope na rekord. U novembru su svi jednostavno prestali da kupuju kafu. Zima je uvek izazovna za ‘letnji posao’ kao što je naš, a neposredno pred Božić potresle su nas dve provale, koje su se desile skoro u istoj nedelji“, pričaju.

– Nemamo ništa od vrednosti, osim starog iPada koji je odmah ukraden. Drugi put nije bilo šta da se ukrade jer još nismo kupili novi iPad. Dakle, lopov je dobio veliko ništa! Morali smo da popravimo prozor i promenimo sve brave, što je bilo zaista skupo, ali idemo dalje – rekao je Svere Kolbjornsen.

Uklanjanje stare garaže za servis bicikala

Ovoj ambicioznoj ekipi optimizma i radnog elana ne manjka.

– Nakon godinu dana zatvoren je servis za bicikle u garaži, ali krajem leta otvoriće se vinski bar. Proverite Galgeberg Auto, svi ste dobrodošli (neka vas ime ne zavara – ne, nije reč o automehaničarskoj radionici, nego još jednom odličnom projektu u vlasništvu 57 ljudi, slično kao i s Kioskom!) – najavljuje menadžer Svere Colbjørnsen.

Izvor: Putni kofer

Mnogi Srbi greše, evo kako se pravi turska kafa

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link