Magazin Novi Sad

Šodroš Survivor kamp poziva na akciju čišćenja Dunavca 10. septembra

Sodros-3
Foto: Ekološki front/Dunavac Šodroš/Eko straža Novi Sad

Kamperi iz Šodroš Survivor kampa pozivaju sve Novosađanke i Novosađane da se pridruže akciji čišćenja Dunavca 10. septembra, sa početkom u 11:00h.

Akcija počinje okupljanjem u Šodroš Survivor kampu, odakle će se krenuti duž obale u sakupljanje otpada. Potrebno je poneti rukavice.

Ova akcija je deo šire međunarodne organizacije DonauCleanUp u kojoj je u prethodnih dve godine u čišćenju obala evropskih reka učestvovalo preko 30000 volontera.

Budući da je Dunav međunarodna reka koja protiče kroz čak 10 evropskih zemalja, duž celog toka reke od izvora do ušća građani i građanke Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bugarske su za sada prijavili učešće u zajedničkoj akciji, koja će se održati u isto vreme na preko 20 lokacija kako bi zajednički oslobodili obale đubreta i podigli svest o važnosti upravljanja otpadom te ukazali na potrebu očuvanja obala i reka.

Podsećamo, na Šodrošu od 11. juna građani i građanke danonoćno kampuju kako bi sprečili devastaciju obale i seču šume, posvećeni očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog kraja uz Dunav.

Dunavac je rukavac Dunava, uz Šodroš I Ribarac pedstavljaju jedinstveno prirodno utočište sa urbanom šumom, samo na nekoliko kilometara od centra Novog Sada. Ovo područje Podunavlja, izuzetno je važno za Novi Sad. Identifikovano je kao prirodna obrana grada od poplava i stanište za preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta.

Osim toga, celo ovo područje Dunava sa svojom obalom, uključujući i Ribarsko ostrvo, označeno je kao ekološki koridor od međunarodnog značaja.

Novi novosadski dođoši: Na Šodrošu otkriveni džinovski detlić i utva zlatokrila, ptica iz narodnih pesama

Čitajte Luftiku na Google vestima

45 Shares
Share via
Copy link