Magazin Novi Sad

Pogledajte još jednom divlju lepotu Šodroša pre nego što je zauvek proguta Novi Sad na vodi

Dabrovi, divlje patke, kormorani i brojne druge životinjske vrste od sledeće godine više neće moći da se vide u gradskom jezgru Novog Sada zahvaljući odluci vlasti da priobalje Dunava prepusti agresivnim privatnim investitorima radi izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa “Novi Sad na vodi”.

Istovremeno, ako se vlastodršcima dopusti da plan bogaćenja bogatih sprovedu u delo, najmlađim generacijama će zauvek biti oduzeta poslednja oaza prirode u Novom Sadu.

Poslednja oaza prirode

Za neupućene, Šodroš je skriveni divlji kutak u dunavskom priobalju u kojem se nastanjuju autohtone divlje močvarne vrste sisara, ptica, gmizavaca, insekata… Oivičen je sa jedne strane poluostrvom Ribarac, načičkanim splavovima i drugim ugostiteljskim objektima, a sa druge naseljem Kamenjar, koje je zbog ilegalne gradnje velelepnih objekata svojevreno nazvan “Dolina lopova”.

Između ta dva, ušuškan u skrivenom Šodrošu, svoje poslednje dane diše prelepi divlji svet autentičnih barskih i močvarskih vrsta.

Novosadski fotograf Aleksandar Milutinović je sada snimio jedan deo tog šarolikog sveta. Na njegovim fotografijama su zabeleženi trenuci svakodnevnice divljih ptica Šodroša, koji možda ovde žive svoje poslednje dane.

Pogledajte u galeriji.

Krupni, sumnjivi kapital

Kako je sve počelo sa projektom “Novi Sad” na vodi?

Reč je o velikom stambenom i poslovnom kompleksu na obali Dunava u Novom Sadu, čiji projekat i ideju od početka prate različita nagađanja i kontroverze. Projekat bi, prema najavama nadležnih, obuhvatio potez kojem pripadaju gradski delovi Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, Dunavac, Šodroš, Brodogradilište.

Ovim projektom će deo obale Dunava biti prepušten privatnoj kompaniji Galens, koja je već vlasnik Brodogradilišta. Kada je o Novom Sadu i okolini reč, Galens u svom portfoliju već ima uništenje poslednjih trščara – kuća zaštitnica prošlih vremena, uništenje poslednjih ostataka Jermenske crkve, kao i protivzakonito ograđivanje planinarskih puteva na Fruškoj gori.

Poreklo kapitala kompanije Galens nije sasvim jasno, ali izvesno je da su njegovi vlasnici, kroz različite kompanije, dobijali unosne poslove od države, kao i ekskluzivne lokacije od grada Novog Sada.

Gradonačelnik Miloš Vučević je najpre diskretno agitovao, a sada već sasvim otvoreno zastupa interese krupnog kapitala sumnjivog porekla. Da li iza tog kapitala stoji mafija, Andrej Vučić, Milorad Dodik ili svi zajedno, sada je potpuno svejedno.

Gradonačelnik Vučević je kritičare projekta “Novi Sad na vodi” optužio da su kočničari projekta i potom arogantno poručio Novosađanima da se bezrazložno bune pošto, parafraziraću, večina njih nikad nije ni bila na Šodrošu. Ovo bi značilo da, ako roditelji sada ne odlaze u prirodu, njihovoj deci takva mogućnost treba biti oduzeta zauvek.

Opasnost od poplava

Ugrožen Novi Sad – Vode Vojvodine – dozvola i smena na vrhu

Niz nagađanja o tome šta se tačno dešava u pozadini, prekinulo je objavljivanje dokumenata koji ukazuju na mogućnost od plavljenja novosadskog naselja Liman ukoliko dođe do realizacije projekta. Set dokumenata koje su izvukli uzbunjivači iz gradske vlasti i „Voda Vojvodine“, pokazuju da su „Vode Vojvodine“ dale negativno mišljenje na izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa na delovima vodnog zemljišta i u neposrednoj blizini odbrane od poplava.

Objavljena je prepiska između gradskog javnog preduzeća „Urbanizam“ i „Voda Vojvodine“. „Urbanizam“ je zahtevao od pokrajinskog preduzeća da izda tzv. vodne uslove potrebne za izradu generalnog plana Novog Sada za područje gde je zabranjena izgradnja vikend, stambenih, privrednih i drugih objekata koji nisu u funkciji vodoprivrede

Naprednjaci su ovde pribegli sili. Sa mesta direktora “Voda Vojvodine” smenjuju Slavka Vrndžića i postavljaju Srđana Kruževića, dojučerašnjeg zamenika gradonačelnika Miloša Vučevića.

Učionica prirode za decu

Olivera Radovanović iz novosadske nevladine organizacije „Zelena mreža Vojvodine“ kaže da su aktivisti protiv projekta jer bi ugrozio posebnost lokacije.

– Reč je o području sa fantastičnim biljnim i životinjskim svetom. Ovo je mesto koje bi moglo da se pretvori u učionicu prirode za decu – rekla je ona.

Radovanović navodi da ukoliko dođe da realizacije projekta, Zelena mreža Vojvodine će zatražiti i reakciju međunarodnih institucija koje su nadležne za nadzor priobalja Dunava okupljenih u „Dunavskoj komisiji“.

Prema procenama, projekat “Novi Sad na vodi” će investitorima doneti potencijalnu zaradu od 1,2 do 1,5 milijardi evra.

Vlasnica Galensa ogradila državno zemljište na Fruškoj gori i za 6 dana dobila dozvole

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Evo da vam otkrijem poreklo kapitala kompanije Galens: pare od trgovine drogom u Južnoafričkoj republici koje se preko Dodika ovde peru. I vrapcima je to već jasno i poznato

5.8K Shares
5.8K Shares
Share via
Copy link