Novi Sad

Na Šodrošu uhapšeno 9 aktivista, telima pokušali da spreče prolazak kamiona (FOTO)

sodros-policija-aktivisti
Foto: Pritnscreen/MojNoviSad

Devetoro aktivista privedeno je tokom sprečavanja seče stabala na Šodrošu. Među njima su Radivoje Jovović i Mladen Cvijetić iz stranke Zajedno i Brajan Brković iz Pokreta Bravo.

Aktivisti su prethodno sedeli na putu u pokušaju da spreče prolazak kamiona koji treba da pokupi isečena stabla, dok su ih okružli pripadnici policije, piše 021.

Potom su legitimisali pojedine aktiviste.

Kordon policije od jutros obezbeđuje seču na Šodrošu, a troje aktivista je u međuvremenu privedeno nakon sukoba s policijom.

Prethodno je u ranim jutarnjim časovima jedna aktivistkinja privedena, ali je potom puštena, javlja reporter 021.rs sa terena.

Policajci su gurnuli nekoliko aktivista, jedan tvrdi da su ga udarili pesnicom, a drugog su oborili na zemlju i legli mu na vrat.

Posečeno je već desetina stabala. Oni su prisutni od ranih jutarnjih časova.

Predviđeno je da u okviru priprema gradilišta novog mosta bude posečeno 140 stabala.

Juče je Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio da nisu uočene nezakonitosti. Izvršni direktor za šumarstvo “Vojvodinašuma” Marko Marinković rekao je da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta.

Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode

Sedam aktivista dobilo je prekršajne prijave.

Podsetimo, aktivisti Šodroš surivor kampa od prekjuče, 22. marta, brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Sukob aktivista i policije na Šodrošu, nastavlja se seča stabala (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
78 Shares
Share via
Copy link