Brojni ljudi obožaju da jedu pasulj, ali njegov „brat“ – sočivo, nekako uvek ostaje nepravedno zapostavljen. Međutim, jedna od najstarijih mahunarki koje je čovek uzgajao je fenomenalan izvor gvožđa za sve, bilo da ste vegani, ili volite da ga pojedete uz šniclu, ili kobasicu.
Vaše telo lakše apsorbuje gvožđe koje se nalazi u biljnoj hrani.
Samo pola šolje kuvanog sočiva može da obezbedi 15 odsto dnevnih potreba tela za ovim esencijalnim mineralom.
Takođe, sočivo je veoma interesantna namirnica iz grupe mahunarki, naročito za one koji žele da svoju ishranu obogate dijetalnim vlaknima.
Kako je sočivo izvor prebiotičkih vlakana, koje favorizuju crevne bakterije, može pomoći u poboljšanju zdravlja creva.
Takođe može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i pokazalo se da je pogodno za srce, piše N1.
Pola šolje kuvanog sočiva, na primer, sadrži devet grama proteina i osam grama vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne količine od 25 do 30 grama dnevno.
Shodno tome, sočivo podstiče osećaj sitosti i pomaže u održavanju idealne težine. Ono takođe sadrži najviše folata od svih biljnih proteina, piše Novi list.
Uprkos zdravstvenim prednostima sočiva, postoje neke kontraindikacije kada je u pitanju ova namirnica.
Sočivo se u nekim slučajevima ne preporučuje onima koji pate od alergije na nikl, otoka stomaka i crevnih problema.
Ova namirnica je bolja za ručak nego za večeru, jer je prilično teška, pa i to treba imati na umu.
Dodaj komentar