Magazin Srbija

Isplivali dokumenti botovske brigade SNS, zaposlenja, taktike nagrađivanja, nalozi, šifre…

Srpska napredna stranka storila je sopstveni sistem iskrivljavanja slike javnog mnenja kroz mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama i internet portalima koji je toliko superioran u odnosu na konkrente, da vladajuća stranka s lakoćom održava željeni nivo tenzija između ciljanih društvenih grupa. Pored specijalno za SNS razvijenih softverskih sistema, važna karika su ljudi koji rade na kreiranju i nametanju iskrivljene slike i lažnih vesti i oni se nazivaju botovi.

Prisustni su u svakoj lokalnoj jedinici SNS, fiktivno zaposleni o državnom trošku i,  kroz poluge straha i nagrađivanja, dužni su da na internetu ispune nedeljne norme u pogledu broja poslatih komentara sa lažnih naloga.

Kolika je umreženost botova i koliko su infiltrirani u institucije i preduzeća u javnom sektori svedoči i dokumentacija iz opštine Bogatić, jedne od najsiromašnijih u Srbiji.

Među dokumentima je spisak svih članova botovske brigade SNS u Bogatiću, njihova fiktivna radna mesta u državnim ustanovama i javnim preduzećima, višestruki nalozi i šifre, izveštaj o radu i rangiranju…

sns-bogatic-instagram

U maloj varoši Bogatić, u proteklih nekoliko meseci, u opštinsku upravu i javna preduzeća, zaposleno je više od 50 ljudi, a 18 njih je zaposlenje dobilo kao nagradu za uspešno satranačko botovanje.

To znači da ih građani opštine, jedne od najsiromašnijih u Srbiji, plaćaju svojim novcem najmanje 1.200.000 dinara mesečno i to ako se za kriterijum računice uzme najniža plata u Srbiji sa doprinosima, iako je u većini slučajeva, stranački aktivizam značajno isplativiji.

Samo da bi namirili botove i smirili uzavrele strasti između poverenika SNS a u Bogatiću. Tamo je, naime, SNS imenovao čak trojicu poverenika umesto jednog predsednika opštinskog odbora, i ostavio im da se bore za prevlast. Jednu od tri struje čini odbor stranke Nova Srbija koji je uoči izbora u celosti prešao u SNS.

Igor Rašević, šef kabineta predsednika opštine, je “glavni bot” i on u svom izveštaju centrali, ne krije zadovoljstvo zbog toga što su svi namireni nekim angažmanom, odnosno ugovorom ali i razočarenje što su komentari botova “nepismeni”.

“Internet tim OO SNS Bogatić je mesec Novembar završio na 38. poziciji na listi.

Ukupan broj aktivista je 18.

Što se tiče rada aktivista on je u glavnom isti kao i prethodnih meseci.

Određen broj njih jeste malo popustio sa radom ali sam pozvao na sastanak jedno po jedno, zbog mera zaštite i u društvu poverenika i aktuelnog predsednika opštine, Milana Damnjanovića i njegovog zamenika takođe poverenika OO SNS Bogatić, Teodora Teodorovića, ukazao im na činjenicu da pod hitno moraju pojačati rad i moram reći da se u ovim prvim danima Decembra vidi efekat razgovora.

Njih četvoro nije imalo twitter naloge iz razloga što su suspendovani i naglašeno im je da pod hitno prave nove naloge. Polako podižu tempo i mislim da će tako i ostati.

Mogu da kažem još jednom da imam krajnje korektan odnos sa svim aktivistima i zaista nemam nekih većih problema u timu.

Ja kao koordinator sam im dostupan 24/7 i trudim se da im svima izadjem u susret i rešim problem ako ga ima.

Uz to imam veliku podršku povereništva stranke kao i svako od aktivista, što dokazuje činjenica da svaki od aktivista IT Bogatić trenutno ima zaposlenje ili je ispoštovan na neki drugi način.

zaposleni-botovi-bogatic
“Ispoštovani” aktivisti

Jedina stvar koju mogu da izdvojim u toku prošlog meseca to je da sam prijavio Katarinu Stefanović da radi monitoring na Novi i N1.

Ona je prihvatila ovu obavezu bez ikakvih žalbi.

Mogu samo još jednom da ponovim da je atmosfera u timu dobra i ja kao koordinator imam odličan odnos sa svim aktivistima kao i sa povereništvom stranke.”

Sve ovo piše u izveštaju za novembar 2020.  koji je napisan krajem prošle godine a koji potpisuje Igor Rašević.

sns-botovi-izvestaj-poverenika
Izveštaj o nagradama i kritikama

Od trenutka kad smo dobili ove informacije i dokaze o kabadahijskom stranačkom zapošljavanju do trenutka objave, jedna od botova, Maja Ković je napustila stranačke angažmane jer, navodno nisu mogli da je zaposle za stalno iako su joj to obećali.

Varošani znaju botove sa spiska koji je naša redakcija dobila i znaju da su manje-više, postavljeni na mesta bez odgovarajućih kvalifikacija koje zahtevaju određene pozicije.

Čini se da je situacija u Bogatiću ista ili slična kao i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije, ali ima i jedna bitna razlika.

Naime, neposredno pre poslednjih izbora u junu, odbor stranke Nova Srbija, prešao je u celosti u SNS.

Tako je predsednik OONS Siniša Puzić postao jedan od tri takozvana poverenika SNS za Bogatić.

Gospodin Puzić je sada predsednik Skupstine opštine Bogatić, dok su ostala dva poverenika Milan Damjanović, sada predsednik opštine i njegov zet Teodor Teodorović, sada zamenik predsednika opštine.

Tri super ega vode dnevne bitke, koje se uglavnom završavaju na štetu Puzićevih pulena, a najviše na štetu žitelja Bogatića.

Ipak, da su stvari krenule po dobru i za gospodina Puzića i njegove simpatizere, govori podatak da je pre nekoliko nedelja u JKP Bogatić primljeno, na neodređeno vreme, čak pet osoba, a da pre toga nije raspisan ni konkurs.

Svih petoro su nekada pripadali Novoj Srbiji.

SNS direktorka preti otkazima: Znate kakva sam, da nije mene bili biste bez posla (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

525 Shares
525 Shares
Share via
Copy link