Ljubimci Magazin

Snežni leopard Rilu uginuo zbog kovida 19

snezni-leopard
Snežni leopard/Ilustracija

Snežni leopard uginuo je nakon što se zarazio kovidom 19 u zoološkom vrtu Miler Park u Blumingtonu u Ilinoisu u SAD.

Rilu, 11-godišnji snežni leopard, borio se sa upalom pluća izazvanom kovidom 19 pre smrti, navodi se u objavi na Instagram nalogu u zoološkom vrtu Miller Park, prenosi CNN.

„Rilu je stigao u zoološki vrt u parku Miler 2011. godine iz zoološkog vrta Oklahoma Sitija. Tokom svog boravka ovde, dobio je sedam potomaka koji su sada deo Plana preživljavanja vrsta (SSP). Učinio je zoološki vrt u parku Miler jednom od vodećih institucija u svetu u proizvodnji mladunaca snežnog leoparda“, ističe se u saopštenju.

Snežni leopardi su ugrožena vrsta, prema Svetskom fondu za divlje životinje. Sa procenjenom populacijom od 4.000 do 6.500, glavne pretnje njihovom opstanku su lov, gubitak staništa i klimatska kriza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miller Park Zoo (@millerparkzoo)

Fotograf divljih životinja Džoel Sartore, koji je napravio video snimak o Riluu, odao je počast snežnom leopardu u objavi na svom Instagram nalogu.

Još tri snežna leoparda uginula su od kovida 19 u dečjem zoološkom vrtu u Nebraski u novembru prošle godine.

Ranney, Everest i Makalu iz dečjeg zoološkog vrta Linkoln zarazili su se virusom u oktobru. Rilu je četvrta žrtva među ovim divnim životinjama izuzetno osetljivim na koronavirus.

Izvor: EuroNews

Crni leopard pobegao od vlasnika i luta po granici Srbije i Mađarske

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link