Magazin

Snežana je 3 puta zvala Hitnu pomoć zbog simptoma srčanog udara, ali njen vapaj niko nije želeo da čuje

snezana-dreo

Braća Boris i Anton Dreo iz Kragujevca, tužila su lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu, jer su, kako tvrde, ostali nemi na pozive njihove majke Snežane (65), koja ih je tri puta zvala 19. maja i žalila se na jasne simptome srčanog udara, a koja je istog dana i preminula.

Kako navode, rekli su joj da snađe i da se javi svom izabranom lekaru. Žena je u jednom momentu smogla snage da sedne u taksi, otišla u Zastavinu ambulantu gde je primljena, i istog dana joj konstatovana i smrt.

Snežanin sin, Boris Dreo, navodi za Telegraf.rs da su tužbu podneli i protiv lekara Zastavine ambulante, u kojoj je, kako kaže, verovatno usled neadekvatnog lečenja, njihova majka i preminula.

Inspekcija Ministarstva zdravlja, kako nam je rečeno u ovom resornom ministarstvu, sprovela je inspekcijski nadzor u obe zdravstvene ustanove.

Braća Dreo majku ne mogu da vrate, ali da bi se kaznili krivci, i sprečili da se nekom drugom dogodi isto, obratili su pored Ministarstva zdravlja, i Lekarskoj komori, Zaštitniku građana…

– Tog kobnog dana naša majka se tri puta obratila Službi hitne pomoći u Kragujevcu. Prvi put u 06:07 u trajanju od 2 minuta i 58 sekundi, drugi put u 06:42 u trajanju od 1 minuta i 44 sekunde, a treći put u 09:19 kada je razgovor trajao 1 minut i 44 sekunde.

Sva tri poziva su upućena sa majkinog broja telefona (broj poznat redakciji). Žalila se na jasne simptome srčanog udara, od kojeg je, očigledno bila u u neposrednoj opasnosti po život – priča Dreo:

– Svesno ili nesvesno sva tri poziva su završena samo razgovorom, i pored toga što im je jasno rekla da ne može da trpi bolove, i da ne može ni do toaleta ode od njih. Rečeno joj je da se sama snalazi, i da se javi kod svog lekara.

Snežana je u tom momentu bila kod kuće sa unukom od 7 godina, a sama nikako nije mogla da ode kod lekara.

– U 16.16 sati, majka se javila u Zastavinu ambulantu u Kragujevcu, u koju je otišla taksijem. Pošto je ispričala šta je muči, primili su je. U 17:30 majki je konstatovana smrt – zastaje na kratko sa pričom Dreo, a zatim nastavlja:

– Obraćam vam se u nameri da se ceo slučaj objavi i da se neki naredni život spasi, prevashodno da ovo bude pouka svim svesnim zdravstvenim radnicima. Sasvim smo sigurni da veliki broj obavlja svoj posao na savestan i odgovoran način. Ali, u slučaju moje majke, provlači se niz nelogičnosti i sumnji. Niko od hitne pomoći nije izašao na teren i pored ustanovljene činjenice da su kapaciteti tog dana bili na raspolaganju.

Poseduju snimke razgovora

Braća Dreo poseduju snimke razgovora njihove majke sa lekarima Hitne pomoći.

– Direktorka Hitne pomoći nam je dozvolila da preslušamo snimke razgovora, koji su, najblaže rečeno, šokantni i za svaku osudu. Majka se jasno žali na jake i tupe bolove u grudima.

Jasno stavlja do znanja da joj je jako loše i da nema snage, da su je bol i hladnoća probudili iz sna. Ostavljena je na milost i nemilost. Skuplja snagu posle par sati i odlazi u Zastavinu ambulantu … – priča Dreo.

Prema njegovim rečima, i prijem u Zastavinu ambulantu je za svaku osudu. Pogotovo što je Snežanino telo poslato u hladnjaču na groblju pre zakonskog isteka roka od tri sata, i bez obaveštenja porodice.

– Doktor koji je primio majku I. M. kaže da ništa nije slutilo na smrt i da je na EKG video samo blagi simptom infarkta. Na kraju je samostalno konstatovao da je on ipak samo doktor opšte prakse…

Majka je preminula u 17.30 sati, a prebačena je u hladnjaču na groblju i ako nije ispoštovan zakonski rok i procedura od tri sata, već u 19.25.

Obdukcija nije rađena, niti je iko pitan da se išta uradi. Niko nas nije ni obavestio o smrti ili teškoćama sa kojima se majka borila – tvrdi Boris Dreo.

Sa Snežanom je živeo Borisov brat, Anton, koji je kobnog dana bio na poslu. Njegovo dete je ona čuvala.

– Brat je tek posle upornog zvanja majke, pozvao taksistu koji je, inače, njen stalni vozač i tek je posle tog razgovora ustanovio da je majka zapravo u Zastavinoj ambulanti. Brat je u ambulantu stigao u 19:25. Po rečima mrtvozornika V. G., majka je baš u tom trenutku prevezena u hladnjaču – priča on.

Osim tužilaštvu, zbog ovakvog gubitka majke, braća Dreo su lekare ove dve ustanove tužila i Sudu časti Lekarske komore u Kragujevcu.

Međutim, dobili su odgovor da neće postupati po ovom predmetu jer je njihova tužba nepotpuna, a nepotpuna je zato što ni u Hitnoj, a ni u Zastavinoj ambulanti nisu hteli da im daju imena lekara koji su se javljali na telefon, odnosno bili tog dana su smeni.

Tužbu će, kako saznajemo, ponoviti, sa svim imenima.

– Direktorka Hitne pomoći je kategorički odbila da da podatke o učesnicima u tom slučaju. Postala je, valjda svesna, da ćemo pokrenuti postupak. Pokušavala je da nas uveri da je dotične zaposlene već skinula sa radnih mesta i da iste ne rade više na centrali za javljanje već su prebačene na druga radna mesta.

To je po njoj dovoljno za jedan izgubljen život – kaže Dreo i dodaje da su se obratili i Zaštitniku građana.

Redakcija Telegrafa.rs se povodom ovog nesretnog slučaja obratila pitanjima Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, kao i Zastavinoj ambulanti, ali do danas nisu dobili odgovore na pitanja.

U Ministarstvu zdravlja nam je rečeno da je u vezi sa ovim slučajem sproveden inspekcijski nadzor u obe ustanove.

– Kako je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Srbije, naloženo je sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u vezi lečenja Snežane Dreo – rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja.

Lekar Hitne pomoći iz Kragujevca: Grobovlasniče naših života, napravio si Srbiju po meri idiota

PARTNERI SAJTA


88 Shares
Share via
Copy link