Magazin

Nova SMS prevara: Građanima stižu poruke od Pošte da potvrde pošiljku, šta uraditi ako otvorite link

telefon
Foto: Shutterstock

Građanima Srbije ponovo stižu SMS poruke navodno od Pošte Srbije, gde se zahteva potvrda adrese na određenom linku u Safari pregledaču, kako bi im paket stigao.

U pitanju je “fišing” poruka, a iz Pošte Srbije upozoravaju građane da ne otvaraju linkove, ali i savetuju šta odmah da urade ukoliko su napravili takvu grešku i ostavili svoje podatke, piše N1.

Iz Pošte Srbije kažu da su obavešteni o najnovijem pokušaju zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u lažnim SMS porukama i da je slučaj odmah prijavljen Nacionalnom CERT-u.

Objašnjavaju da je u pitanju “fišing” prevara (pokušaj krađe podataka građana), da mejlovi i poruke stižu sa adresa i sadrže linkove ka stranicama koje nisu u vlasništvu Pošte Srbije, a da se traži uplata novca putem platnih kartica.

“Građanima savetujemo da budu oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim mejlovima i da ne unose svoje podatke. Ukoliko ipak otkriju podatke sa platne kartice, neophodno je da se odmah obrate banci kako bi kartica bila blokirana i izdata nova, a ukoliko otkriju korisničko ime i lozinku neophodno je da lozinku u što kraćem vremenskom periodu promene, navode”, ističu iz Pošte Srbije.

Pošta Srbije na ovaj način ne komunicira sa korisnicima i ukoliko oni dobiju mejlove ili poruke slične sadržine – da ne postupaju na način kako se traži od njih, kažu iz Pošte za portal N1.

Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, pošto ti linkovi vode na lažne stranice. Jedini legitimni link JP “Pošta Srbije” nalazi se na linku: posta.rs.

“Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka”, naglašavaju iz Pošte.

Kako kažu, i ranije su u više navrata evidentirali pokušaje zloupotrebe imena i loga Pošte kojim se građanima lažnim i prevarnim mejlovima, SMS porukama, porukama putem platformi za komunikaciju ili preko društvenih mreža, sugeriše da treba da izvrše određenu uplatu u cilju isporuke izvesne pošiljke, i koji sadrže linkove ka prevarnim stranicama koje nisu u vlasništvu JP “Pošta Srbije”.

“Pošta Srbije ima usvojena interna dokumenta, u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, po kojima postupa u ovakvim situacijama. Svaki od ovih pokušaja prevare prijavljen je Nacionalnom CERT-u”, navode.

Kako dodaju, u cilju edukacije i pomoći građanima Srbije, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, dostupna je stranica Onlajn bezbednost na korporativnom sajtu Pošte Srbije na ovom linku, kao i Кontakt centar na brojevima telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, koji je, kako navode, na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

“O svim prijavljenim pokušajima prevare zloupotrebom imena i loga Pošte Srbije, Pošta redovno obaveštava javnost i korisnike putem korporativnog sajta, kao i na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i LinkedIn”, dodaju iz Pošte.

OPREZ – Penzioneri meta SMS prevare

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link