Magazin

Jugoslavije odavno nema, a sada u legendu odlazi i fabrika mitskog usisivača „Sloboda“

sloboda usisivač
Printscreen

Još jedan od simbola nekadašnje velike države i njene svestrane proizvodnje odlazi zajedno sa Jugoslavijom u istoriju i sećanja njenih savremenika sve dok i poslednji živi Jugosloven ne izumre poput dinosaurusa. O Jugoslaviji će se pričati kao o Atlantidi, a tako i o svim njenim tehnološkim, inženjerskim i svemirskim programima.

Samo oni koji dušu nemaju ili je vešto kriju neće zadrhtati na vest da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala prodaju pravnog lica „Sloboda aparati“. Bivša fabrika biće ponuđena 25. maja ove godine, po početnoj ceni od 126,3 miliona dinara, što je pola procenjene vrednosti.

Na prodaju je oglašena pokretna i nepokretna imovina, tj. 15 objekata u Čačku, oprema i zalihe na lokaciji Ljubić, kao i vozila i potraživanja po osnovu otkupa 16 stanova u društvenoj svojini, piše Blic.

Ovo je druga prodaja imovine ovog pravnog lica. Prva je oglašena početkom 2021. godine. Tada je organizovan tender za prodaju imovine u selu Pridvorica, tj. građevinskog zemljišta na nešto manje od 5 hektara, devet zgrada, oprema i zalihe, po početnoj ceni od 47,5 miliona dinara. Tada je na prodaju oglašeno i 7 imovinskih celina, između ostalih i lokal u Novom Sadu, dvosoban stan u Čačku i vozila.

Fabrika „Sloboda Aparati“ bankrotirala je pre 4 godine, u aprilu 2018. godine, rešenjem privrednog suda u Čačku. Bankrot fabrike uređaja za domaćinstvo je proglašeno pošto u tom trenutku niko od ovlašćenih nije podneo predlog plana reorganizacije stečajnog dužnika. Proizvodnja u fabrici je zaustavljena još 2005. godine.

Kako je pisano 2018. godine, obaveze Aparata iznose, prema proceni iz prvog ekonomsko – finansijskog izveštaja o stanju stečajnog dužnika, najmanje 1,452 milijardi dinara. U to trenutku se pretpostavljalo, ipak, da su potraživanja poverilaca, uključujući i kamate, znatno veća.

Decenijama unazad, maltene sva domaćinstva u bivšoj SFRJ su se koristila uređajima iz ove fabrike. Gotovo mitski status među narodom i dan danas uživa čuveni usisivač „Sloboda-Čačak“ ne toliko zbog lepote dizajna, i sigurno ne zbog buke koju je proizvodio, već zbog njegove izdržljivosti i dugotrajnosti.

Voleli smo SFRJ jer avioni, kamioni i leteći automobili nisu bili bajka

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

934 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap