Balkan Magazin

Ovako bi izgledala Velika Jugoslavija da je Tito uspeo da sprovede svoj plan

velika jugoslavija
Foto: House of Hesse

Na pomen Jugoslavije jednima je prva asocijacija bezbrižniji i sigurniji život, putovanja kud god poželiš, šoping u Trstu, bratstvo i jedinstvo, dok je drugi pak pamte kao veštačku tvorevinu koja je, silom, na okupu držala kulturno, religijski i etnički različite narode.

Ko zna kakva bi bila njena sudbina da je nekim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita. Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još teritorijalno veću i moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna, već i svetska sila, piše Beograd.in.

tito
Foto: Wikipedia

Istoričarka Sabrina Ramet rekla je kako je SFRJ pod Titom htela da stvori celovitu Jugoslaviju, koja bi uključivala i pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i čitavu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama plana širenja jugoslovenske ideje bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine.

Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribćevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire „od Soče do Soluna“. Možda najneobičnija ideja sa ove mape jeste to što su kao deo Jugoslavije navedene Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se podatak da je politički pokret „Zveno“ u Bugarskoj podržavao ideju uključivanja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena.

Pokret je učestovao u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

velika jugoslavija
Foto: Wikipedia

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku: „Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uvjeti bili takvi da smo je morali privremeno napustiti. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti“.

Osim toga, pojavila se zanimljiva karta na kojoj se može videti kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi ostvarili, i to u dva slučaja: da je maršalova vizija uključivala Albaniju i djelove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun i da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja.

Autor neobične karte ističe da bi u nekom „paralelnom svemiru“ komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje ocepili i pridružili Jugoslaviji.

Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas rumunsku pokrajinu. Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

Izvor: Beograd.in

Da je devedesetih postojao internet, da li bi se raspala Jugoslavija?

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

41 Shares
Share via
Copy link