Magazin Novi Sad

Slepi novosadski šahisti koji su dobili Srbiju na sudu u Strazburu, tražice odštetu sa kamatom

šah

Slepi novosadski šahisti, za koje je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da su bili diskriminisani od Srbije, tražiće od Vlade da im isplati sve na ime štete.

Najavljuju da će pozvati i veštake da izračunaju iznos kamate.

Pravna zastupnica šahista, advokatica Milina Dorić kaže da država Srbija mora da poštuje presudu suda u Strazburu. Dodaje da će insistirati da im se plati celokupna naknada na ime štete.

– Sleduju im novčane nagrade za osvojene medalje, ali i ogromne kamate po presudama još iz 2010. godine – kaže Dorić za Danas.

Živa Markov, jedan od četvorice šahista, kaže za Danas da su morali da idu do kraja zbog moralne satisfakcije.

– Od početka smo osećali da nismo stavljeni u ravnopravan položaj sa ostalim kolegama sportistima invalidima. Mislili smo da nam je učinjena nepravda – kaže za Danas Markov, koji je i predsednik novosadskog Šahovskog kluba slepih i slabovidih „An pasan“.

Markov podseća da su pre tri godine čak išli i kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– On nam je rekao da to treba da se reši i naložio ministru Vanji Udovičiću, ali je ministar kasnije kazao da predsednik to nije mislio i da to što mi tražimo nije po zakonu – navodi sagovornik Danasa.

Podsetimo, Sud u Strazburu presudio je u korist četvorice novosadskih šahista kojima je država Srbija uskratila novčanu nagradu propisanu za osvajanje medalja na šahovskim olimpijadama. Spor je trajao 13 godina.

Četvorica slepih šahista in Novog Sada Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić tužili su državu nakon što je Ustavni sud Srbije 2015. godine odbio njihovu žalbu, utvrđujući da nije bilo diskriminacije jer njihove medalje nisu osvojene na takmičenjima navedenim u Priznanju za sportska dostignuća i Uredbi o nagradama.

Oni su tužili državu zbog diskriminacije nad slepim šahistima, jer su osvajali medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijadi šahista za slepe.

Za razliku od drugih srpskih sportista sa invaliditetom i vodećih šahista koji su postigli iste ili slične sportske rezultate, podnosiocima predstavke su uskraćene određene novčane beneficije i nagrade za dostignuća, kao i formalno priznanje kroz počasnu diplomu, što je sve imalo negativan uticaj na njihovu reputaciju.

Evropski sud je utvrdio da, iako je bilo legitimno da se srpske vlasti usredsrede na najviša sportska dostignuća i najvažnija takmičenja u svom sistemu nagrađivanja, ne postoji objektivno i razumno opravdanje da se podnosioci predstavke tretiraju drugačije na osnovu njihovog invaliditeta, navodi se u saopštenju suda.

Odluka iz Strazbura: Srbija mora da plati 4.500 evra slepim šahistima iz Novog Sada

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

46 Shares
Share via
Copy link