Magazin Novi Sad

Odluka iz Strazbura: Srbija mora da plati 4.500 evra slepim šahistima iz Novog Sada

sah-sahista

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu slepih šahista – Negovanović i drugi protiv Srbije, da ih je naša država diskriminisala po pitanju beneficija i nagrada koje imaju drugi sportisti.

Srbiji je naloženo da im isplati po 4.500 evra na ime nematerijalne štete.

Što se tiče materijalne štete, sud je konstatovao da je njima trebalo da se isplate nastale i sve buduće finansijske beneficije i/ili nagrade na koje bi imali pravo da su medalje osvojili na šahovskoj olimpijadi za šahiste koji vide.

Prema odluci koju je danas objavio sud u Strazburu, Srbija je odlukom sedmočlanog sudskog veća, glasovima 5:2, povredila pravo na zabranu diskriminacije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Četvorica slepih šahista in Novog Sada Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić tužili su državu nakon što je Ustavni sud Srbije 2015. godine odbio njihovu žalbu, utvrđujući da nije bilo diskriminacije jer njihove medalje nisu osvojene na takmičenjima navedenim u Priznanju za sportska dostignuća i Uredbi o nagradama.

Oni su tužili državu zbog diskriminacije nad slepim šahistima, jer su osvajali medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijadi šahista za slepe.

Za razliku od drugih srpskih sportista sa invaliditetom i vodećih šahista koji su postigli iste ili slične sportske rezultate, podnosiocima predstavke su uskraćene određene novčane beneficije i nagrade za dostignuća, kao i formalno priznanje kroz počasnu diplomu, što je sve imalo negativan uticaj na njihovu reputaciju.

Evropski sud je utvrdio da, iako je bilo legitimno da se srpske vlasti usredsrede na najviša sportska dostignuća i najvažnija takmičenja u svom sistemu nagrađivanja, ne postoji objektivno i razumno opravdanje da se podnosioci predstavke tretiraju drugačije na osnovu njihovog invaliditeta, navodi se u saopštenju suda.

Završen projekat šahovskog druženja osoba sa i bez invaliditeta “Potpuno ravnopravni”

Izvor: Tanjug

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link