Novi Sad

Završen projekat šahovskog druženja osoba sa i bez invaliditeta “Potpuno ravnopravni”

sah-1

Udruženje građana „Za pravo na kvalitetan život“ iz Petrovaradina sprovelo je projekat „Potpuno ravnopravni“ uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U okviru projekta, održano je osam šahovskih cuger turnira, rejtingovanih kod FIDE.

U drugom delu projektnih aktivnosti, najpoznatiji novodadski šahovski pedagog, majstorski kandidat Vladimir Deže, održao je četiri šahovska predavanja o strategiji, taktici, otvaranjima i kombinatornoj igri.

Cilj projekta je bio da se sruše predrasude javnosti o osobama sa invaliditetom tako što se pokazalo da su one intelektualno apsolutno jednake sa ljudima bez invalidnosti.

Svi učesnici, igrači, imali su mogućnost da osvoje međunarodni FIDE rejting za blic šah.

Organizator je obezbedio posluženje i nagrade u šahovskim garniturama, časovnicima, knjigama i šahovskim suvenirima za sve učesnike.

sah-2

Održani su sledeći turniri:

„Potpuno ravnopravni“, u sedam kola, na kom je pobedio majstor FIDE, nekadašnji prvak Novog Sada, Ivan Titov,

„Memorijal Branko Rajkov“, u šest kola, nazvan po počivšem novosadskom šahisti sa invaliditetom, koij je osvojio majstorski kandidat Siniša Kovačević.

Memorijal „Žarko Janković“ (sedam kola), na kom je pobedio majstorski kandidat Dušan Mladenović, aktuelni šampion Srbije za šahiste sa invaliditetom

Memorijal „Milenko Plavšić“ (šest kola) osvojio je Ivan Titov.

Memorijal „Ervin Županec“ (sedam kola) s pobednikom, majstorom FIDE, Igorom Krejićem.

Memorijal „Boško Zlatković“ (šest kola), na kom je trijumfovao Siniša Kovačević.

Memorijal „Miroslav Dožaj“(sedam kola) s kog je kao pobednik izašao Ivan Titov.

Memorijal „Peđa Novaković“(šest kola), koji je stopostotnim rezultatom osvojio iskusni majstor FIDE Slobodan Bojković.

sah-3

Turniri su naišli na oduševljenje novosadske šahovske zajednice, naročito u veza sa svojom plemenitom misijom, rušenja predrasuda prema osobama sa invaliditetom i povećavanja njihove vidljivosti u našem društvu.

Šahovsko geslo “Gens una sumus” rečito govori o tolerantnosti i spremnosti šahista da prihvate svakog ljubitelja ove drevne igre bez obzira na njegove zdravstvene ili druge karakteristike.

Specijalnu nagradu za najbolje plasiranog igrača sa invaliditetom bez rejtinga, poneo je Dušan Miljanović iz Novog Sada.

Posebnu draž turniru dali su iskusni šahisti Dušan Mladenović, dvostruki prvak Srbije za osobe sa invaliditetom, legendarni Krasoje Notaroš, majstor FIDE i dobri duh novosadskog šaha već duže od pola veka, bivši šampioni Novog Sada, FIDE majstori Stevan Jović i Ivan Titov, nekadašnji omladinski reprezentativac SFRJ, majstor FIDE Slobodan Bojković, bivši predsednik Šahovskog saveza Novog Sada, majstorski kandidat Živko Ubiparip i mnogi drugi.

O regularnosti turnira, u ulozi sudije, briljirao je majstor FIDE, aktuelni šampion Novog Sada, Siniša Remecki.

Učešće je bilo besplatno, a svi igrači koji su se pojavili na završnom turniru su dobili nagrade iz ruku predsednika Udruženja “Za pravo na kvalitetan život, Mladena Savića.

Učesnici su iskazali veliku želju da se ovakav festival šahovskog druženja osoba sa i bez invaliditeta što pre ponovi.

Organizator je obećao da će pokušati ponovo da pribavi neophodna sredstva obraćajući se privredi i organima grada, ispred koga je šahiste posetila Kristina Karajić, zamenik predsednika skupštine Grada Novog Sada, kojom prilikom je rekla da grad svesrdno podržava ovakve aktivnosti.

Violetu iz Novog Sada komšije napale zbog buke iz stana, zbog njenog odgovora crvene im se obrazi

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link