Magazin Novi Sad

Slepi ulični harmonikaš iz Novog Sada na meti sugrađana

Harmonikaša Dušana Zorića, koji je rođen i slep i svakog dana dva-tri sata svira svoj instrument u centru Novog Sada na početku Zmaj Jovine ulice, prekjuče je neko od sugrađana prijavio policiji, koja je izašla na teren, legitimisala uličnog svirača i, kako nam je i sam rekao, pripretila da više tu ne dolazi, piše Dnevnik.

Uprkos tome, on nastavlja da oplemenjuje grad zabavnom i narodnom muzikom, budući da mu je, osim minimalne socijalne pomoći, novac od humanih prolaznika najvažniji izvor finansija.

I nije Dušan jedini ulični svirač u Novom Sadu, navikavamo se da smo i na taj način deo sveta. Međutim, nismo svi isti i dobronamerni, a valjalo bi…

– Najviše ima pozitivnih ljudi koji mi se jave, pitaju kad ću opet doći, ali poslednjih šest meseci me neki teraju da se sklonim – priča nam uvek nasmejan i vedar Dušan.

– Pre neki dan mi je opet prišao neki čovek i rekao da se sklonim s javne površine jer nije dozvoljeno da tu sviram. Kad sam ga pitao zašto samo mene dira, pretio je da će me prijaviti. Posle toga je došla policija, ne Komunalna nego redovna, legitimisali su me. Bili su žestoki i puni pretnji. Nije mi bilo svejedno. Nisu mi napisali kaznu, ali su rekli da, ako se pojavim još jednom, privešće me i pokrenuti sudski proces.

Očevici koji rade u blizini, kako u lokalima, tako i na štandovima za prodaju suvenira, potvrdili su da je policija izašla na uviđaj, ali i da su primetili da to rade jedino kada je reč o Dušanu i mladom muzičaru iz Kikinde Nikoli, koji ima multiplu sklerozu i romske je nacionalnosti.

– Želim da se integrišem u društvo, ali nemam gde drugo da sviram – objašnjava muzičar po struci, i apeluje da se prekine takvo tretiranje osoba s invaliditetom.

Dušan Zorić, inače, živi s majkom, ima želju da se odvoji od nje i pronađe svoj prostor, a stric mu pomaže tako što ga dovodi do centra i zajedno s njim sedi do isteka „radnog vremena”.

Pozvali smo novosadsku policiju, ali nismo dobili odgovor na pitanje zašto su intervenisali u tom slučaju.

Jovanu Darabošu vandali polomili gitaru, Tate Novosađani mu poklonili novu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link