Magazin

Slavica na pregled štitne žlezde mora da čeka 12 meseci, a zaštitnik pacijenata se ne javlja na telefon

Leskovčanka Slavica Joksimović moraće da sačeka godinu dana pre nego sazna da li je sve u redu sa njenom štitnom žlezdom jer su joj ultrazvučni pregled u leskovačkoj Opštoj bolnici zakazali za proleće – naredne godine, piše Blic.

Inače, pacijenti koji duže od mesec dana čekaju na specijalističke preglede, za koje nije propisano utvrđivanje liste čekanja, imaju pravo na pregled kod privatnika i refundaciju od RFZO, ali zdravstvene ustanove izbegavaju da daju potvrdu jer se novac, koji se vraća pacijentu, skida sa računa ustanove, piše Jugmedia.

Za ženine probleme sa štitnom žlezdom, kriv je isključivo muž!

– Niko meni nije ni ponudio tu opciju, iako za nju znam. Zvala sam i zaštitnika pacijenata iz Opšte bolnice Leskovac, ali on nije odgovarao na pozive na broj koji je inače istaknut kao njegov na ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu – kaže Joksimovićeva.

Sa zaštitnikom pacijenata, ali i upravom Opšte bolnice Leskovac redakcija “Jugmedie” pokušala je da stupi u kontakt, ali kako ovaj portal piše, niko nije odgovarao na njihove pozive do zaključenja teksta.

Podsećanja radi, nepostupanje zdravstvenih ustanova saglasno zakonskoj obavezi onemogućava osiguranim licima da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, što predstavlja kršenje ustavom zajemčenog ljudskog prava na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Trenutno, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, 70.395 građana Srbije čeka na operaciju i pregled (zaključno sa 31. decembrom 2018. godine).

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji se tokom 2017. najduže čekalo na ugradnju implantata u ortopediji, veštačkih kukova i kolena – u proseku 387 dana.

Zašto je, pobogu, heroina srpskog zdravstva prozvana „licemerkom“?

Čitajte Luftiku na Google vestima

38 Shares
Share via
Copy link