Koronavirus

Profesor Đikić otkrio slabu tačku korone i terapiju koja bi mogla da blokira virus!

ivan-djikic

Tim naučnika sa Univerziteta “Goethe” predvođen prof. dr Ivanom Đikićem otkrio je razlike između SARS-a i novog soja korona virusa i indentifikovano enzim SARS-CoV-2 koji je slaba karika ovog virusa.

Inhibicija otkrivenog enzima blokira širenje virusa i pojačava antivirusni imunitet, pokazalo je istraživanje objavljeno u uglednom naučnom časopisu “Nature”.

Zbog ovoga je korona opasan virus

Od početka epidemije se znalo da će vakcina i antivirusni lekovi biti ključni u borbi protiv SARS-CoV-2.

Cilj lijekova je da spreče širenje virusa kada jednom uđu u organizam. Najveći problem u borbi sa kovidom jeste vreme jer vakcina i lekovi moraju da prođu kroz klinička istraživanja koja treba da potvrde njihovu bezbednosti i efikasnost.

Šta je istraživanje promenilo?

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudske ćelije, podstiče ćelije domaćina da proizvode proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina koji se zove PLpro (u pitanju je proteaza nalik papainu), neophodan je da bi se virus razmnožavao i brzo širio.

Međunarodni tim istraživača na čelu sa Univerzitetom u Frankfurtu otkrio je da farmakološka inhibicija ovog virusnog enzima ne samo da blokira replikaciju virusa nego i istovremeno jača antivirusni imuni odgovor.

Da bi se razumeo značaj otkrića, važno je pojasniti dejstvo kovida. U slučaju infekcije, virus SARS-CoV-2 mora da savlada različite obrambene mehanizme ljudskog tela, uključujući njegovu nespecifičnu ili urođenu imunološku odbranu.

Dok traje ovaj proces, zaražene ćelije oslobađaju molekule poznate kao interferon tipa jedan. One privlače prirodne ćelije ubice, koje uništavaju zaražene ćelije.

Jedan od razloga zašto je kovid-19 opasan jeste taj što ova vrsta virusa može da suzbije nespecifičan imuni odgovor organizma.

Koristeći virusni protein PLpro, virus zapravo obavlja dve funkcije: stvara nove virusne čestice i istovremeno suzbija proizvodnju interferona tipa jedan kako bi izbegao napad ćelija ubica.

Đikić o važnom otkriću

Nemački i holandski naučnici su sada uspeli da prate te procese u eksperimentima sa primarnim virusom u kulturama ćelija.

Utvrdili su u da se blokiranjem PLpro, inhibira proizvodnja virusa i istovremeno jača urođeni imuni odgovor ljudskih ćelija protiv virusa.

– Koristili smo nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617) i vrlo detaljno opisali njegov način delovanja. Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju kovida-19. Dalji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom lečenju kovida – objasnio je profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju II pri Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu i vodeći autor studije.

Drugi važan nalaz rada jeste razlika između korona virusa koji uzrokuju SARS i kovid-19.

Pokazali se da virusni protein PLpro SARS-CoV-2 specifično deluje na ISG-15 (interferonom stimulirani gen 15) u odnosu na ekvivalent SARS, što dovodi do smanjenja proizvodnje interferon tipa jedan, što je u skladu sa nedavnim kliničkim opažanjima koja pokazuju da oboleli od kovida imaju smanjeni anti-virusni interferonski odgovor u poređenju sa drugim respiratornim virusima poput gripa i SARS-a.

Kako bi detaljno shvatili na koji način inhibicija PLpro zaustavlja virus, istraživači u Frankfurtu, Minhenu, Mejnu, Majncu, Frajburgu i Lajdenu, blisko su sarađivali na biohemijskim, strukturalnim, informatičkim i virusološkim temama.

– Posebno bih hteoa da naglasim značaj naučnosti i istraživanja, a posebno da istaknem potencijal koji stvara kultura sauradnje. Kada sam video naše zajedničke rezultate, bio sam neizmerno zahvalan što sam naučnik – poručio je Dongjuk Sin, prvi autor rada koji je na postdiplomskim studijama.

Profesorka Sandra Češek koja je direktorka Instituta za medicinsku viruslogiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu, objašnjava da je PLpro neverovatno atraktivan antivirusni cilj jer bi njegova inhibicija bila “dvostruki udar” protiv SARS-CoV -2.

Istakla je odličnu saradnju dva instituta.

– Pogotovo kada se istražuje nova klinička slika, svi profitiraju od interdisciplinarne saradnje, kao i različitih iskustava i gledišta.

Na ovaj simptom koronavirusa niko ne obraća pažnju, a možete ga namirisati

Izvor: Blic Žena

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


43 Shares
Share via
Copy link