Magazin Srbija

Još jedna škola u Srbiji zabranjuje upotrebu mobilnih telefona za vreme nastave

ucenici-mobilni-telefoni
Foto: ilustracija

U prokupačkoj Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ od ponedeljka neće biti dozvoljeno držanje mobilnih telefona tokom nastave, pa je ova škola nakon požarevačke „Dositej Obradović“, druga u Srbiji koja je rešila da osnovcima ne skreću pažnju sa nastave ovi uređaji, potvrdili su za Telegraf.rs iz ove škole.

Direktorka škole Vesna Todorović kaže za pomenuti portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

– Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se deca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: “zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe”. Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što deca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala deca, doneli smo odluku da deca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe – kaže Vesna Todorović.

Direktorka kaže da će proces biti takav da će đaci pre nastave odlagati mobilne telefone u direktorskoj kancelariji, a potom, kada se završi nastava, vraćaju se i uzimaju svoje telefone.

– Telefoni neće biti zabranjeni, ali će biti odloženi tokom nastave. Jednostavno rešili smo da stavimo tačku na takvo ponašanje i da stavimo do znanja deci da moraju da poštuju pravila – kaže Vesna Todorović.

Ona kaže da svi zaposleni u školi imaju službene telefone i šta god da zatreba detetu, oni će lično pozvati njegove roditelje.

Takođe, deci su na raspolaganju školski kompijuteri, laptopovi i tablet računari. Kako kaže, veruje da će deca poštovati odluku, ali i da neće više nositi mobilne, da ih ne bi odlagala.

Vesna Todorović kaže da postoji tim za nasilje koji čine nastavnici, roditelji, psiholozi i školski policajci koji zasedaju kad god se dogodi kršenje pravila od strane đaka.

– Kada se desi slučaj povrede pravila. Oni se svi sastaju i onda se razmatra taj slučaj – objašnjava Vesna.

Pravilnik uređuje obaveze i odgovornost učenika

Prema Pravilniku o vaspitno-disciplinskoj odgovornosti učenika u članu 1. uređuju se obaveze i odgovornost učenika, vaspitno-disciplinski postupak, vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, nadležnost za izricanje mera, pravna zaštita učenika i materijalna odgovornost učenika.

U članu 3. pravilnika piše da “prema učeniku koji ne poštuje odnosno povređuje pravila ponašanja ustanove, ili ne poštuje odluke direktora i organa škole, neopravdano izostane sa nastave pet časova, odnosno prema učeniku koji svojim ponašanjem ugrožava druge u ostvarivanju njihovih prava, škola će, uz učešće roditelja odnosno drugog zakonskog zastupnika, pojačati vaspitni rad aktivnostima u okviru odeljenske zajednice, odeljenskog starešine, pedagoga, psihologa, posebnih timova, a kada je neophodno sarađivaće i sa ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, u cilju promene ponašanja učenika.”

U članu 6. pravilnika navedene su teže povrede obaveza učenika i njihova odgovornost, a od navedenih je i “upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhu prevare u postupku ocenjivanja.”

U članu 7. piše da za težu povredu obaveze učeniku se izriče vaspitno disciplinska mera:

– ukor direktora

– ukor nastavničkog veća

Đaci u školi u Požarevcu ne koriste mobilne telefone

Đaci OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu od prošlog ponedeljka u školi više ne smeju da koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih su mobilni zabranjeni. To znači da ne mogu da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Ova inicijativa potekla je od roditelja i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – ispričala nam je tada direktorka Ivana Joksimović.

Ovako je prošao 1. dan u jedinoj školi bez mobilnih telefona u Srbiji

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link