Magazin

Sirotinjska jugoslovenska jela zbog kojih smo oblizivali prste, danas se retko gde mogu pronaći

sirotinjska jela jugoslavija domaća kuhinja
Foto: Screenshot/YouTube/ Bokina kuhinja

U nekim prohujalim vremenima jugoslovenskog socijalizma, na porodičnoj trpezi su se često servirala neka, sada zaboravljena, jela, koje današnji klinci odrasli na brzoj hrani, verovatno ne bi ni pipnuli.

Za ta domaćinska jela, često nazivanim sirotinjskim, nije bilo potrebno puno namirnica, a opet smo svi nekako bili zdraviji i rumeniji. Zato vam mogu poslužiti kao odlična ideja za sutrašnji ručak, užinu, ili večeru.

To su jela koja su bila obožavana širom bivše Juge, a ukoliko neki od vas nisu bili svedoci tog vremena, verovatno su vam bake barem jednom namazale krišku hleba sa masti i preko stavile alevu pariku.

Baš zbog toga, otkrivamo listu starinskih, ili kako ih neko naziva „sirotinjskih“ jela koja su pala u zaborav, a za čiju pripremu potrebno puno vremena ni novca.

Specijaliteti iz stare Jugoslavije, često su nešto što danas retko gde možemo pronaći na restoranskom meniju.

Pihtije

U pretis lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu.

A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

Danas možemo biti srećni ako ovo jelo pronađemo po pravim, domaćinskim kafanama.

Pihtije
Foto: Luftika

Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi „pobledela od muke“, a onda je to mališan jeo u slast.

Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom?

Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš, piše Stil Kurir.

Leba, masti i aleve paprike

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka, sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba, namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom.

Oni koji bi želeli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

Još ako volite slanije, slobodno uzmite prtohvat krupne soli i začinite ga.

Čorba od praziluka

Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru.

To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili.

Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

Škembići u saftu

U kafanu su ljudi odlazili specijalno na škembiće.

Znalo se da ne postoji ukusnije kafansko jelo do škembića u saftu.

Domino škembići najbolji restorani u novom sadu
Foto: Stanislav Beti

Danas su retki restorani koji na svom meniju imaju škembiće. Srećom, ipak još uvek postoje.

Pohovan svinjski mozak

Ovaj zaboravljeni specijalitet pravim gurmanima izmamiće osmeh na lice.

Međutim, problem je što svinjski mozak praktično ne možete da pronađete u mesarama. Kao ni svinjsku glavu.

Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt.

Čak i mnoga deca to vole.

Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi.

Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo – prelijte, umešajte, dodajte sir, ili kajmak.

Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i pospite vrelim mlekom.

Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo, nego što biste uneli malo šećera.

Izvor: Stil Kurir

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link