Magazin Svet

Možemo li da učimo od najboljih? Singapur od otpada gradi ekološki čisto veštačko ostrvo

singapur
Printscreen

Poznato je da Singapur spada u zemlje sa najvišim ekološkim standardima, a njihovo ostrvo đubreta moglo bi postati primer i recept za spas planete od ljudskog otpada. Osim ekologije, Singapur je poznat po vrlo niskoj stopi kriminaliteta, ali politički vrh ove zemlje nema nameru da se zadovolji postignutim.

Ova zemlja ima toliko snažnu reputaciju da su vlasti morale da izdaju upozorenje u kome se navodi da “nizak nivo kriminala ne znači da nema zločina”, podsećajući ljude da ostanu na oprezu.

Ali, kao i kod većine dobrih stvari, visoko poštovanje koje zemlja dobija zbog čistoće i sigurnosti ima svoju cenu.

Singapur se ponekad naziva “Fini grad”, ali ovaj naslov ima dvostruko značenje koje ne želite da budete na pogrešnom kraju.

Oznaka se odnosi na besprekornu, ili finu državu u kojoj se nalazi Singapur, ali i na brojne različite novčane kazne koje država nameće.

Singapur je toliko čist, da i njihovo ostrvo “đubreta” prolazi sve ekološke standarde.

Radi se o projektu gde iz čitave zemlje šalju tone i tone đubreta (prethodno ga spale) u poseban deo gde se gradi ostrvo, a kroz specijalne filtere i uz pomoć vode, nastaje novo zemljište koje najnormalnije poseduje morski svet.

I ne samo to, na velikoj površini odavno ima šuma i stotina vrsta biljaka i insekata, a ono što je najdivnije – ne planiraju da staju.

Ekološki sigurno, zadovoljavajuće u svakom pogledu, a deponije ni na vidiku.

Singapur je definitivno nešto posebno, piše 24sedam, a prenosi DDL.

Korona virus i Singapur: Kako je na najboljem mestu za život tokom pandemije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

188 Shares
188 Shares
Share via
Copy link